Природни лекове против космени топки при котките

Разбирате, че котката ви има космени топки в стомаха си, когато я виждате да повръща мокра и с формата на тръбичка консистенция от храна и козина по пода. При такива ситуации е време да направите нещо по въпроса, за да помогнете на животинката.

Какво причинява космените топки?

Когато вашата котка се почиства, тя поглъща козина. Космите се смесват със слюнка и отиват в стомаха, след което или се плъзгат към червата, или остават в стомаха, превръщайки се в топка от козина и храна. Неспособно да ги изходи, котето повръща тази несмилаема топка.

Ако смятате, че космените топки са проблем за вас, помислете какво причиняват те на вашата котка. Не само че предизвикват повръщане, но също така може да доведат до запек, намален апетит, кашлица и сухота. Всичко това би могло да е резултат от тези досадни малки косъмчета козина.


Лекове против космени топки

Търговските марки, които помагат за справяне с космените топки, често съдържат минерално масло или течен петрол – хлъзгави вещества, които омазняват храносмилателния тракт на вашата котка така, че козината лесно да преминава. Тези веществата обаче не са естествени хранителни продукти и твърде голямото количество от тях може да попречи на способността на вашата котка да абсорбира основни витамини. Защо да принуждавате котката си да поглъща нездравословни, неестествени вещества, когато съществуват по-безопасни продукти, които дори може да са около вас или във вашата кухня?

Ето някои примери за природни лекове при космени топки.

Тиква

Можете да дадете на котето си лъжица тиква от бебешко пюре или консервирана тиква без подправки. Фибрите в тази храна ще подпомогнат храносмилателната система на котката ви и ще съдействат на козината да премине спокойно.

Пшенична трева

Закупете малка саксия с жива пшенична трева от продуктовата секция на вашия магазин. Късайки и хапвайки от тревата, вашата котка ще си осигури допълнителен груб фураж, необходим за елиминирането на космените топки.

Масло или маргарин

Дайте на котката си малко масло или маргарин. Мазнините ще смажат храносмилателната ѝ система и ще осигурят плавно преминаване на всякакви погълнати косъмчета от козината ѝ.

Ресане

Сресвайте леко котката си всеки ден. Това от една страна би ѝ харесало, а от друга ще елиминира излишната козина, преди дори да има шанс да бъде погълната.

Космите, които растат твърде дълги, могат да блокират червата и да наложат спешна хирургическа намеса за тяхното премахване. Дръжте очите си нащрек за признаци на запушване. Това са: подут корем, нетипична кашлица, депресия, летаргия и загуба на тегло. Ако се съмнявате, заведете котката си на ветеринар за преглед.

Превенция

Елиминирайте досадни косъмчета от живота си, като експериментирате с един или повече от изброените по-горе средства за защита. Вашата котка ще ви бъде благодарна и можете да си починете спокойно, без да се притеснявате от среднощно повръщане на космени топки.

Източник: www.natural-wonder-pets.com by Gary Le Mon
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments