Как да си изберем ветеринар?

Ветеринарните лекари лекуват всички животни - от кучето и котката ни до екзотичните земноводни и пернати. Много от семействата в България имат домашен любимец(от някакъв род) и това определя като важна ролята на ветеринарните лекари в днешното общество. Домашните любимци обогатяват нашия живот и ни правят щастливи и здрави хора, ежедневието ни е свързано постоянно с тях, приемаме ги като член от нашето семейство. Именно тези поводи ни карат да се замислим сериозно за здравето на нашия любимец, но то много често зависи от компетентността на нашият ветеринар. Някои ветеринарни лекари специализират с определен вид животни, а други работят с всички (смесена практика), затова те са преминали през шест годишно университетско обучение.
Ветеринарният лекар се ангажира твоя домашен любимец да е в добро здраве, за да имаш пълна радост и добра компания.
Какво може да направи за вас ветеринарният лекар?
  • Да посъветва за селекцията, храненето, домашното отглеждане,възпитанието
  • Да подсигури профилактика на домашният любимец за добро здраве
  • Ваксиниране, обезпаразитяване и кастрация - за да бъде предпазен любимецът от заболявания при различни условия
  • Лекуване на всички болести и увреждания включващо хирургия, рентгенодиагностика, клинично лечение, лабораторни изследвания и др.
Взаимоотношението между ветеринаря и собственика на животно трябва да е взаимно доверие. Двамата трябва да работите заедно, ако искате любимецът да получи най-доброто внимание. Преди всичко, животното не може да си каже какъв е проблемът. Собствениците трябва да усещат промените в неговото поведение и да разбират езика на тялото. Грижата за здравето на животните изисква високо ниво на подготовка, умения и посвещаване, заедно с добри специалисти и апаратура.
Често когато хората искат да им се препоръча "добър" ветеринар се установява, че те на практика търсят "евтин" ветеринар. Хубаво е да се знае, че наред с цената има и други важни проблеми, които трябва да се разгледат при избора на медицинско обслужване за Вашия домашен любимец.
Ако някои от хората не се съобразят с тези подробности им задаваме въпроса дали биха избрали педиатър за своето дете единствено по този критерий - цената.
Ключът към правилния избор на ветеринарен лекар е самия той - комуникации, способности и доверие. Последното - доверието към ветеринарния лекар, често е много по-важно отколкото доверието, което се упражнява спрямо хуманния лекар. Вие не знаете какво се случва в клиниката когато оставите Вашето животно там за лечение. Животните не са в състояние да коментират относно лечението и отношението към тях, така че стопанина на животното трябва да се довери на хуманното отношение на ветеринарния лекар.
Преди да изберете ветеринарен лекар, попитайте приятели, други стопани на животни, съседи за някакви препоръки. Любителите на животни могат да Ви кажат, кой ветеринар е добре осведомен, състрадателен и трудолюбив. За такива ветеринари винаги ще се намерят удовлетворени клиенти, които да говорят за тях.
Други фактори, които да обмислите при избор:
  • Има ли в клиниката специалисти точно за Вашето животно - не всички ветеринари са специалисти по екзотични животни - птици, земноводни и др?
  • Персоналът в клиниката добре ли е информиран и добре ли е обучен? Трябва да се убедите, че имате работа с екип, който може да реагира бързо на всяка ситуация, за която Вие се обадите.
  • Ветеринарния лекар търси ли помощ, когато е необходимо? Добрият ветеринар, когато се наложи се консултира с колеги, университети или други независими специалисти. Готовността да се консултира с други колеги е признак, че ветеринаринарния лекар полага всички усилия да помогне на вашето животно.
  • Ветеринарния лекар трябва да има връзки и възможности да Ви пренасочи към други специалисти, когато се наложи. Накрая - Вие трябва да се почувствате свързан с ветеринарния лекар когото сте избрали. Необходимо е да е изяснявате своевременно всички въпроси, включително и заплащането.
Успех и добро здраве на вас и вашия любимец!

Автор: moskowwatchdog

0 comments