10 Често срещани причини за бъбречни заболявания при котки



Бъбречната болест е често срещан проблем при котките, засягащ повече от 1/3 от по-възрастните котки. Има редица причини, които могат да засегнат различни възрастови групи и да имат различни последици. В крайна сметка, дали е хронично бъбречно заболяване (появява се с течение на времето) или е остра бъбречна недостатъчност (настъпва внезапно), винаги резултатът е един и същ – болна котка. Симптомите на заболяването при котката се изразяват в неспособността на бъбреците да функционират достатъчно добре. По-долу ще намерите кратко описание на десетте често срещани причини за бъбречно заболяване. Това са и отправните точки за тестване за заболяването от страна на вашия ветеринарен лекар:

1. Пиелонефрит - Инфекция на бъбречните тъкани
Инфекцията на бъбречните тъкани с бактерии или гъбични микроорганизми е едно от бъбречните заболявания, които могат да имат по-благоприятен резултат и за които вашият ветеринарен лекар трябва да бъде нащрек. Главна цел при лечението на пиелонефрита е да се убият бактериите, които причиняват увреждащото възпаление. Действията трябва да ограничат прогресията на всяко хронично бъбречно заболяване и да подпомогнат възстановяването при остра бъбречна реакция. Бактериалната посявка на урина и чувствителността ѝ могат да потвърдят инфекцията и да определят кой антибиотик може да се справи най-добре със заболяването.

2. Нефролитиаза - Камъни в бъбреците
Камъните в бъбреците могат да бъдат продукт на хронична бактериална инфекция, генетика или заболявания, които променят характеристиките на кръвта или урината. Нефровите (бъбречни) лити (камъни) изглежда не причиняват много болка на котките, но това се променя, ако те причинят запушване в бъбреците и в събирателните им канали или са следствие от инфекция.

3. Уретрална обструкция с хидронефроза - Запушване на бъбреците
Камъните в бъбреците могат да се раздробяват и да се пренасят заедно с урината в уретера - дългата тясна тръба, която свързва всеки бъбрек с пикочния мехур. Песъчинките са болезнени по време на техния транзит и сериозно безпокойство са последиците за бъбреците, ако те се наслоят в уретера, причинявайки частично или цялостно запушване. В резултат урината не може лесно да излезе от бъбреците и се задържа, причинявайки подуване на бъбреците. При достатъчно натоварване бъбреците се увеличават (хидронефроза) и се увреждат. Ако и двата уретера са възпрепятствани едновременно, това може да доведе до фатален край.

4. Токсини
Много домакински предмети могат да навредят на бъбреците, а не само антифриза. Венчелистчетата, листата и прашецът на лилиите в дома, дори и водата във вазата им, могат да причинят тежко увреждане на бъбреците, когато котките ги хапят, облизват или дъвчат. Това е едно от видовете цветя, от които трябва да се откажете! Обикновените лекарства като аспирин, други нестероиди или предписани медикаменти, могат да причинят бъбречно заболяване. Котките са известни с това, че са капризни към храната и почти всичко останало, но все пак биха пробвали хапчета, които намерят на пода, така че съхранявайте всички лекарства в контейнери, които са достатъчно добре затворени. И винаги обсъждайте употребата на каквито и да било лекарства с вашия ветеринарен лекар.
Ако имате някаква причина да смятате, че котката ви е била отровена, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар или с ветеринарен лекар за спешна помощ. 

5. Тубулоинтерстициална болест Увреждане на бъбречните каналчета 
Възпалението и увреждането на бъбречните каналчета и поддържащите тъкани често водят до хронично бъбречно заболяване. В много случаи няма установена причина и по този начин няма възможност за специфично лечение. Този тип бъбречно заболяване може да бъде потвърдено само чрез микроскопско изследване на проба от бъбречна биопсия, но обикновено не се препоръчват биопсии.

6. Гломерулно заболяване - Увреждане в бъбречните филтри
Гломерулът на бъбреците (механизъм на бъбречно филтриране) може да бъде част от бъбречно заболяване при котката. В началото не се наблюдават никакви признаци на заболяване от това състояние, но тъй като гломерулната болест може да бъде причинена от инфекции като FIP / FeLV или от рак, с времето могат проблемите да се влошат. Така възпалението в гломерула на бъбреците уврежда околните бъбречни тъкани, създавайки хронично бъбречно заболяване, което води до болестта при котката ви.

7. FIP (котешки инфекциозен перитонит)
Бъбреците са основната мишена на това тежко възпалително заболяване на домашни и диви котки. Някои котки, особено младите, развиват температура и изливи (натрупване на течности) в гръдния кош или корема и бързо отслабват. Котките с дифузния (сух) FIP обикновено са по-старите и при тях се наблюдават по-неясни признаци на заболяването. Вашият ветеринарен лекар може да се замисли за възможността за FIP, когато установи подути, груби, неравни бъбреци (възпалителните клетки изкривяват външните слоеве на бъбреците).

8. Рак
За щастие ракът на бъбреците не е много разпространен при котките. За съжаление обаче, възможностите за лечение на рак на бъбреците са доста ограничени. Единичните тумори, засягащи само един бъбрек, могат да бъдат отстранени успешно чрез операция, ако ракът е доброкачествен или не се е разпространил в други части на тялото (включително другия бъбрек). Котката ви се нуждае само от един функциониращ бъбрек, за да живее нормално. Ако ракът е по-разпространен (както обикновено се случва с лимфосаркома), операцията няма да бъде опция. За правилната диагноза на рака и за подходящ план за лечение е необходим микроскопски анализ на биопсия.

9. Амилоидоза - Проблем с протеина
Пациентите с амилоидоза губят функциите си в определени органи, включително бъбреците, тъй като протеиновите отлагания заместват нормалната тъкан. Това е необичайно последствие от хронично възпаление, засягащо други части на тялото и може да бъде генетично програмирано при някои породи, като абисинската, сиамската или ориенталската късокосместа. Амилоидните отлагания не могат да бъдат отстранени и функционалната бъбречна тъкан, която е загубена, не може да бъде заменена, така че прогнозата не е никак добра.

10. Наследствено
Наследствената бъбречна болест добре позната в абисинските и персийските породи, също се среща и в по-екзотичните породи. Структурните промени, които предизвиква, не са обратими, но не могат да причинят заболяване, докато не стане прекалено възрастно самото животно. Много лаборатории предлагат ДНК тестове за поликистоза на бъбреците, така че отговорните развъдчици могат да избегнат чифтосване на засегнатите котки. Поликистозните бъбреци развиват много малки или големи гроздовидни кисти, пълни с течност, започващи в ранна възраст, но бъбреците обикновено компенсират до по-късна възраст. Котките с амилоидоза (виж по-горе) показват признаци на бъбречно заболяване както като млади, така и като по-възрастни индивиди, така че това е несигурно.


Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

0 comments