Бъбречни заболявания при котките






Повечето котки не показват външни признаци на бъбречно заболяване, докато проблемът не стане много сериозен. Дори и когато котките проявят признаци на заболяването, първите сигнали за бъбречен проблем доста лесно могат да се пропуснат, като например - леки загуби на тегло, по-често уриниране и пиене на повече вода. Ето защо, ако забележите, че котката Ви пишка на пода, котешката тоалетна е често подгизнала или котката Ви е по-често жадна от обикновено, то тогава е време да посетите вашия ветеринарен лекар.

Въпреки това, дори след като всички изброени признаци са налице, обикновено вече се е стигнало до бъбречни увреждания. За щастие напредналата ветеринарна медицина спомага откриването на бъбречни заболявания при котките по-рано (дори и без наличието на признаци).

Какво е бъбречна недостатъчност при котките?

Бъбречната недостатъчност при котките е доста трудна да се улови в ранен етап и може да има опустошителни ефекти върху нашите котки. По принцип, бъбречната болест (наричана "бъбречна недостатъчност") се случва, когато бъбреците на котката ви престанат да вършат работата си, както трябва. Тези щети, веднъж нанесени, обикновено са постоянни и могат да бъдат причинени от различни проблеми.

Бъбречната недостатъчност при котките се класифицира по два основни начина:

  • Остра бъбречна недостатъчност при котки
  • Хронична бъбречна болест при котки

Съвети при бъбречна недостатъчност:
Бъбречната болест е водеща причина за страдание и смърт при котките и е много трудно да се пребори, защото често не се открива, докато нещата не станат прекалено сериозни и фатални.

Някои фактори като бъбречни камъни, инфекции на пикочните пътища или наследствени състояния могат да доведат до заболяването.
Насърчаването на котката ви да пие повече вода може да помогне за здравето на бъбреците ѝ.

При възрастните котки вероятността от развитие на бъбречно заболяване се увеличава. Всъщност, повече от половината котки на възраст над 15 години са засегнати от болестта.

Тестът IDEXX SDMA ™ е пробив, който не само показва симптоми за бъбречни заболявания, но може да открие тази опустошителна болест от месеци до години по-рано, отколкото е било възможно досега.

Още по темата: 10 Често срещани причини за бъбречни заболявания при котки

Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!

Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

0 comments