7 добри причини да играете с вашата котка




Играта усилва връзката между вас и вашата котка

Играта между вас и вашата котка е най-добрият начин за изграждане на връзка помежду ви. Искате ли котката ви да гледа на вас като нещо повече от някой, който е там, за да ѝ предостави храна, подслон и топлина? Ако да, то редовните игри ще ви помогнат в това вашият космат приятел да ви вижда като обект на своите чувства и някой, който да посрещне на вратата, когато се приберете вкъщи.
Не позволявайте на котката ви да мисли, че ръцете ви са някакви играчки. Ако котката ви играе с вашите ръцете, драскайки или хапейки, ще имате доста трудната задача да я отучите от този навик.

Играта ще ви помогне да предпазите котката си от наднормено тегло.
Най-добрият начин да се уверите, че котката ви няма да страда от наднормено тегло, е да я храните правилно с балансирана диета, но и упражненията играят важна роля в поддържането на здравословното ѝ тегло. Ако имате домашна котка, която живее в дома ви и не излиза навън, то играта с вас е единственият ѝ шанс за физическо натоварване и движение. Не трябва да прекалявате обаче, ограничете времето за игра до около 15 минути дневно.

Играта ще помогне на котката ви да бъде уверена.
Котенцата се научават как да се отнасят с техните братя и сестри и други котки чрез игра, това е тяхното социално образование и начинът да открият мястото си в този свят. Помогнете на котката ви да продължи това свое развитие, като си играете с нея.
Също така, редовната игра, съчетана с грижи и внимание, ще научат котката ви да свикне с присъствието на хора и няма да се чувства притеснена или да се крие, когато ви идват гости вкъщи.
Играта ще помогне на вашата котка да развие ловните си способности.
Ловът е естествен инстинкт на всички котки. Котка, която живее на закрито, обикновено няма шанс да изразява и развива този инстинкт. Насладете се на времето ви за игра, като използвате някаква интерактивна котешка играчка – като например завързана мишка за края на връв. Насърчете котката си да гони играчката /мишката/, позволете ѝ да се хвърли върху нея за "убийство".

Ако имате набор от играчки за котки, но използвате само три или четири в игрите си, следващият път, когато забавлявате вашата котка, можете да смените играчките. Някои от играчките, които имате, ги използвайте само в определените моменти за игра помежду ви, като не давате достъп до тях през останалото време. Така ще поддържате интереса ѝ към тях буден и няма да ѝ омръзнат. Играчки като плетени мишлета за котки могат да бъдат спокойно оставени през цялото време на разположение на вашата котка, за да се забавлява с тях, но внимавайте с малките предмети, които има опасност да бъдат погълнати от котката ви.
Никога не насърчавайте игра с копчета, парченца от низове, мъниста, малки звънчета и т.н. Найлоновите торбички са толкова опасни за котката ви, колкото и за деца. Те не са играчки!

Играта ще помогне на котката да освободи агресията.
Котките често показват агресивни черти, когато им е скучно. Научете котката си да не драска, хапе или да ви атакува по време на играта си с нея. Използвайте похвалата и награждаването, когато котката ви си играе леко и спокойно с вас, а веднага щом тя даде някакъв знак, че ще използва зъбите или ноктите си в играта – веднага прекратете забавлението си с нея. Това ще я научи, че агресивното поведение трябва да бъде насочено към играчките, а не към вас!

Играта е „Истинска забава“ за вашата котка!
Източник на изображение: Medium
Котките се нуждаят от забавление в живота си, точно както хората се нуждаят от това. Разведрете монотонността на яденето, грижите и почистването на котешката тоалетна и се позабавлявайте с котките си. Ще имате по-щастлива, по-уверена и по-малко агресивна котка. 

Играта е "Истинска забава" за вас !
И не на последно място, играта с вашата котка е истинска забава и за вас. Котката е прекрасно домашно животно, което можете да имате около вас и да се наслаждавате на уникалната ѝ красота и компанията, която ви дава. Какво по-хубаво има и в едно истинско забавление, което ви предоставя играта с нея. Времето за игра с вашия космат приятел е добро за него, добро е и за вас!

Източник: 7 Good Reasons for playing with your cat by Larry Chamberlain published in ThePurrCompany

Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа!
Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

0 comments