С какво да храним котките си - ръководство за основните хранителни вещества, от които се нуждаят котките




Познанието ни относно правилното хранене на нашите котки може да бъде много объркващо. Но има изследвания, проведени върху това какви са основните хранителни вещества и витамини, които да търсим в котешката храна.



Основите

С помощта на Елиса Кац, Доктор по ветеринарна медицина, която работи в Фондацията за хранене на котки – Catster, ще можем да ви насочим за някои от основните хранителни вещества, от които вашата котка се нуждае, за да остане здрава, да живее дълго и да бъде незасегната от различни болести като диабет, сърдечни заболявания, заболявания на червата, артрит и много други.

"Най-добрата диета за котките започва с истинско месо, а не с месна храна, която е най-малкото преработена", казва д-р. Кац, която има интегриращ-холистичен подход към грижите за котки, кучета и други домашни животни в Холистичен ветеринарен център, разположен в Bourbonnais и Downers Grove, Илинойс.

Второ прозрение: Функцията на котешка биологична система не изпитва жажда. Ето защо има много ползи за здравето на котките, ако се сервира качествена консервирана или сурова храна.

"Котките са опитомени, защото те прогонват мишките далеч от зърното, съхранявано във фермите, а мишките имат 70% вода в организмите си.", казва д-р Кац. "Котките, които не изпитват жажда, не могат да получат достатъчно вода, ако се хранят само с гранули. Урината им се концентрира и бъбреците им трябва да работят упорито, за да не се обезводнят. Ето защо котките, които се хранят само със сухи храни са по-склонни да развиват бъбречни песъчинки и камъчета, което може да бъде фактор за бъбречно заболяване."

В дома на Кац всичките пет котки на възраст между 9 и 1 се хранят с 30% сурова храна и 70% консервирана храна. Всяко лакомство, което получават са продукти, които се изсушават чрез замразяване и се състоят от един протеин като пиле например.

Резултатът? - "Всички са с перфектно тегло и имат здрава козина", казва д-р Кац. "Осигурявайки на вашата котка правилната храна, вие намалявате шанса за потенциални възпаления и храносмилателни проблеми. Не забравяйте, че котките са малки създания и излагането им на химикали може да окаже огромно въздействие върху тях.“ Нейните опити да помогне на хората да научат за ползите от даването на калорични, качествени, чисти хранителни вещества на котките, я накараха да се присъедини към Фондацията за хранене на котките, създадена през 2011г. като нестопанска група, фокусирана върху застъпничество, изследвания, хранителен анализ и образование.

Аминокиселините от протеин

Двете най-важни хранителни вещества са белтъчините и мазнините, последвани от поддържаща храна от ключови минерали и витамини. Голяма част са обявени от експертите по котки за напълно идентични и задължителни за тях като хищници, които са изцяло месоядни. 

Нека навлезем по-надълбоко в градивните елементи на протеина - аминокиселините. Аминокиселините са отговорни за антителата и хормоните, за осигуряване на енергия и подпомагане на растежа и развитието.
Оказва се, че котките могат да произвеждат само 12 от 23-те аминокиселини, от които се нуждаят. Останалите трябва да идват от храненето с качествена протеинова диета. Две задължителни аминокиселини, които котките не могат да произвеждат, са таурин и аргинин. 

Тауринът е от съществено значение за здравето на сърцето и мускулите, докато аргининът за подпомагането на черния дроб и отстраняването на амоняка. Дефицитът на аргинин може да доведе до неврологични проблеми.
Единствените налични източници на таурин и аргинин се намират в качествените протеинови диети на животинска основа, а не в диети от растителни протеини. Добри източници на тези аминокиселини са говеждото, пилешкото и рибата.

Мазнини и масни киселини

Има много трудни за произнасяне и спелуване мастни киселини, от които се нуждаят котките, включително алфа-линоленова киселина, ейкозапентанолова киселина, арахидонова киселина и гама-линоленова киселина. Но за щастие те и другите попадат в по-добре познатите ни групи – омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини. Котките се нуждаят от есенциални мастни киселини, добавени към диетата им, защото телата им не могат да ги създадат сами.

Есенциалните мастни киселини поддържат кожата и козината на котката ви здрави, поддържат клетъчните мембрани, повишават имунитета, намаляват възпаленията и подпомагат кръвоносната система. За разлика от кучетата, котките се нуждаят от омега-6 мастни киселини, известни като арахидонова киселина, открита в животни и риби, като агнешко, пиле и сьомга. Първите омега-3 мастни киселини, които трябва да бъдат включени в диетата на вашата котка, са алфа-линоленовата киселина (ALA), открита в лененото семе и маслото от канола; докозахексаноева киселина (DHA), открита в екстракта от сьомга и водорасли; и ейкозапентаенова киселина (EPA), намерена в сьомгата и маслото от сьомга.

12 основни хранителни вещества

Добре, засега се справяме чудесно. Време е да идентифицираме второто ниво от основни хранителни вещества, от които котката ви се нуждае. В семейството на минералите са идентифицирани 12 като основни хранителни вещества за котките.

Според проучване от 2006г., наречено „Хранителните нужди на вашата котка“ - научно-базирано ръководство за собствениците на домашни любимци, публикувано от Националния изследователски център на националните академии, важни за котката са следните минерали:

  • Калций за силни кости и зъби
  • Фосфор за бърз метаболизъм и структура на скелета
  • Магнезий за хормоните и ензимните функции
  • Натрий за генериране и предаване на нервни импулси
  • Калий за ензимни реакции
  • Хлор за киселинно-базов баланс
  • Желязо за синтез на хемоглобин
  • Мед за здрава съединителна тъкан
  • Цинк за клетъчна репликация
  • Манган за костно развитие
  • Селен за имунната система
  • Йод за синтез на хормона на щитовидната жлеза


Витамините, от които се нуждае вашата котка

Твърде много или твърде малко количество основни витамини могат да доведат до различни здравословни проблеми. Работете с вашия ветеринарен лекар в избора на качествена диета, която да осигури правилните количества от изброените витамини за вашата котка:


  • Витамин А за зрение и имунна система
  • Витамин D за скелетната структура
  • Витамин Е за борба с окислителните процеси
  • Витамин К за съсирване и костни протеини
  • Витамин В1 (тиамин) за енергия и метаболизма на въглехидратите
  • Рибофлавин за ензимни функции
  • Витамин B6 за функцията на червените кръвни клетки и регулиране на хормоните
  • Ниацин за ензимни функции
  • Пантотенова киселина за енергия и метаболизъм
  • Витамин В12 за ензимни функции
  • Фолиева киселина за аминокиселинен метаболизъм



Разяснителни съвети за това как да се хранят котките от д-р Кац:

"Четете етикетите на храните и избягвайте комерсиалните марки, които използват химически консерванти, защото ако можете да спестите пари в супермаркета, вероятно ще ви струва повече във ветеринарната клиника по отношение на здравословните проблеми, които котката ви може да развие, когато се храни с некачествена храна.“

Още по темата:

ВИДЕО: Документален филм "Храна за домашни наивници"


„Храна за домашни наивници“ е задълбочено разследване на вътрешните работи на индустрията за хранителни продукти за домашни любимци, по-голямата част от която се владее само от няколко мултинационални компании. С помощта на ветеринарните лекари д-р Барбара Роял и д-р Карен Бекер, режисьорът Кол Харингтън отвежда зрителите на едно интересно и отварящо очите пътешествие, което изследва всички аспекти на опустошителната и прикрита индустрия, която досега никога не е била подлагана на критика. Във филма са включени ценни съвети относно значението на термините в етикетите, които трудно бихме могли да разчетем сами, за да разберем дали храната, която даваме на нашите любимци е здравословна и питателна.

Ако сте собственици на домашни любимци или просто обичате животните, този филм може да промени живота ви.

Източник: ''What to Feed Cats — A Primer on the Essential Nutrients Your Cat Needs'' by Arden Moore published in catster.com

Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа - Информационен Сборник!

Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

0 comments