Как да се справим с козината от домашните любимци в дома ни?





Материи за избор


Много хора не искат да имат домашен любимец заради проблема с козината, която се сменя пролет и есен и създава неприятен проблем когато дрехите и мебелите са покрити с космите му. Много стопани на домашни любимци също намират проблема за дразнещ и непобедим. В тази статия сме събрали информация и съвети, които да ви помогнат да се преборите с неприятните косми.

Реалните факти:
Приемете, че котките и кучетата се скубят - това е съвсем нормално.
За домашните любимци скубането е "нормален процес на растеж и подмяна на козината", потвърждава д-р Джейн Брънт, ветеринарен лекар, основал болницата за котки в Таунсън в Балтимор и президент на Американската асоциация на ветеринарите на котки.

За разлика от хората и някои породи кучета, козината на котките расте до определена дължина, умира и пада, тъй като е заменена с нова такава, обяснява Д-р Гари Д. Норсорти, сертифициран от борда специалист по котки и собственик на Alamo - Здравен център за котки в Сан Антонио. "Ето защо котките не се нуждаят от редовни подстригвания", каза той.

Котките, които излизат на открито, се скубят повече през пролетта, а новият растеж на козината се ускорява през есента и зимата.

Материи за избор: видове
Някои материи за обзавеждането и дрехите ни са по-лесни за почистване от косми и не ги ‚задържат‘ между фибрите на плата.

Кожа / Изкуствена кожа
Кожата е добър избор за хората с домашни любимци, защото козината и космите не се задържат по нея. Можете спокойно да я изчистите с прахосмукачка или да използвате някакъв почистващ препарат, за да запазите кожата гъвкава и чиста. Кожата обаче се надрасква (което не трябва да е лошо нещо). След известно време тя започва да изглежда състарена, което някои хора мислят, че придава по-хубав вид. Но ако искате кожата ви да остане чиста, дръжте вашите домашни любимци далеч от нея.

Микрофибър
Синтетичният микрофибър е като мечта, космите не се задържат по него и е изключително лесен за поддръжка. Той не се разкъсва или надрасква лесно и бързо можете да премахнете натрупаната козина с четка за мъх, или дори просто да я избършете с ръце. Повечето петна излизат от микрофибъра с мек сапун и вода. Дрехи, одеяла и чаршафи направени от 100% полиестер няма да привличат и задържат космите на домашните ви любимци.

Брой на нишките
Платове с висока бройка на нишките над 300 (thread count) по-малко привличат и задържат космите на домашния ви любимец.

Качеството на платовете се определя от броя на нишките, често по-хубавите памучни чаршафи с брой на нишките над 500 са по-удачни, ако имате домашен любимец, но те са и по-скъпи. Ако желаете евтини чаршафи, които са добри за вашия дом, пълен с домашни любимци, купете си чаршафи от микрофибър.

Способи за справяне
Четка - Ролка, специално предназначена за събиране на косми
Преди да излезете или преди да изперете дрехите си, можете да използвате специалната четка с власинки, която е като ролка. Отървете се от възможно най-много косми от козина, преди да изперете дрехите си или ще се окажете с хиляди косъмчета от котката си, заседнали в пералнята.


Микрофибърни кърпи – за ръчно отстраняване или за в сушилнята
Микрофибърните кърпи притежават тънък слой смазващо вещество, което е електропроводимо, и води до по-меко усещане за дрехи и намалено статично електричество. Химикалите, които сформират микрофибърните кърпи, насочват електростатичните заряди и елиминират онези, които се задържат на върха на тъканите, като по този начин не се получава наелектризиране.

Същите свойства, които позволяват на микрофибърните кърпи да намалят статичното електричество, премахват и козината на домашните ви любимци от дрехи и мебели. Просто разтрийте с кърпата върху плата на мебелите, за да премахнете козината. След това използвайте ролка с власинки или четка за дрехи.
Микрофибърните кърпи  могат да бъдат нови или използвани. Използваните леко се навлажнят, за да се отстрани прахта и космите от рафтовете, книгите и дори големи листа на закрити растения.

Ако дрехите ви са покрити с козина на котката ви, ще са необходими стотици ролки с влакна, за да ги премахнете, затова можете да поставите дрехите си в сушилнята за 10 минути с микрофибърна кърпа

Здравословни и полезни действия, които биха ви помогнали:

Давайте на котката си здравословна храна
Ако котката ви яде полезна и балансирана храна и пие достатъчно вода, тогава козината ѝ ще бъде блестяща и здрава. От друга страна, една недохранена или дехидратирана котка ще си проличи в грубата ѝ козина, прекомерна загуба на косми, пърхот или прекалено мазна козина. Кожата е най-големият орган на тялото, обяснява Брънт. Ако котката ви се храни здравословно и пие достатъчно вода, ще я видите с прекрасна козина. Една нормална, здрава котка трябва да приема толкова количеството вода, колкото ѝ е необходимо.
Котките се нуждаят от висококачествена протеинова диета с ниско количество въглехидрати.

"Тези диети обикновено водят до много по-блестящи козини с по-малко скубане", казва Норсорти.

"Хранителните алергии могат да се проявят като проблеми с кожата и козината", обяснява Брунт.

Котките могат да развият алергия към източника на протеин, в който случай ще трябва да се храни с ниско алергична диета, която използва протеин, който котката никога не е яла преди това.

Добавките на мастни киселини, тъй като те са противовъзпалителни, могат да помогнат при проблеми с кожата и козината, казва Брънт.

Галете често котката си
Обичайното галене може да е достатъчно, за да се премахне скубането на козината при някои котки. Джоан Милер, заседател в Cat Fanciers’ Association прехвърля в ръцете си бутилка с вода със стайна температура, след което гали котката си, докато ръцете ѝ не изсъхнат.
- Никога не съм използвал гребен или четка за моите котки - казва тя. - Мъртвите косъмчета падат от козината на котката по време на галене, казва Милър. - Всичко останало са блестящи нови косъмчета - казва тя.
Милър препоръчва също така да се грижите повече за ориенталски породи, домашни късокосмести, тонкинези и други котки с по-гъста козина. Персийците и други подобни дългокосмести, от друга страна, имат изобилие от козина и е необходимо да се почистват ежедневно.

Решете котката си


Четкайте козината на котката си редовно, за да поддържате козината в изряден вид. Снимка от Chayut Thanaponchoochoung / Shutterstock.

Използвайте четка за косми, която те обичат. Изборът на четка за котка е от ключово значение. Котките обичат вниманието и процедурата практикувана често ще намали космите из вашия дом.
Котките се почистват по около 10 часа всеки ден, каза Милър. Така че ресането на козината ще намали количеството косми, които котката ви поглъща, докато се ближе, и може да сведе до минимум космите.
"Дългокосместите котки, като персийци и други породи, обикновено трябва да се решат всеки ден с хубав гребен от неръждаема стомана с дълъг зъб, който може да стигне до кожата", казва Милър.
Много фината, мека козина на корема може да се сресва с плътна четка. Ако котките с дълъг косъм не се грижат редовно за козината си, те биха могли да развият рогозки, особено в предната част на мишниците и в областта на корема, и ще разнесат космите из мебелиър и дрехите, казва Милър.
"Харесвам гребени, меки четки и четки тип Furminator", казва Брънт.
Гребените за бълхи показват дали вашата котка има бълхи и премахват мръсотията. Плътните четки са чудесни за сплетени косми. Четките тип Furminator отстраняват мъртвите косъмчета.
Козината на котката ще се озове в отпадъчната част на сушилнята, ако имате такава.


Източници: 


Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!

Подбор и редакция на текста: Л. Антонова

Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева




0 comments