Съвети за отглеждането на кученце: Бунтарските тийнейджърски години




Съветите за отглеждане на кученце биха били изключително полезни за всеки любител на кучета, чийто космат приятел е в бунтовническите тийнейджърски години от 6 до 18-месечна възраст.

Както вие, така и ние знаем, че кученцата притежават свой начин да разтапят сърцата ни. Тази привързаност кара много хора да поемат отговорността за ново куче в дома си, без да имат предвид ефектите от това съжителство в по-дългосрочен план.



Защо настъпват промени в поведението на кученцето?



Подобно на дете, едно кученце има редица физически и умствени изблици в своето развитие. През тези периоди кученцето може да демонстрира поведение, което е далеч от характера му и това може да направи живота на собственика труден. Този юношески период, който варира в зависимост от породата, е критична фаза в умственото развитие на кучето. Обикновено то вече е постигнало по-голямата част от растежа си и силата си до този момент. Сега идва друг – моментът на учене как да управлява тази своя сила в света. Тази емоционална и умствена способност да създава нови преживявания и да разбира границите, са били основният инструмент, който е превърнал кучетата в ценни спътници в работата и личния живот на хората от хиляди години насам. Въпреки че някои черти от поведението им могат да бъдат  разрушителни, те са важни за създаването на добре приспособени и зрели кучета.


4 Съвета за отглеждане на кученце


1. Дефектиране в дома ви

Вероятно сте започнали от рано с усилията си да научите своя любимец къде е мястото за ходене по голяма или малка нужда, и в този период от неговия растеж вие с учудване установявате, че сякаш изведнъж той е забравил всичко научено или пък е предприел поведение тип: “Не можеш да ме принудиш да направя, каквото ти искаш“. Ако вашето кученце проявява този вид поведение, останете спокойни и почистете без да изразявате емоции или да правите коментар. Опитайте се да сгащите кучето си в действие и веднага му посочете правилното място за това или го изведете навън. Просто продължете да затвърждавате обучението си последователно и любезно. То скоро ще се откаже от бунтовническото си поведение и ще стане отговорен член на вашето семейство.


2. Разрушително дъвчене

Чувството за сила и мощ може да доведе кученцето ви до разрушителни действия като дъвчене на врати, мебели или дрехи например. Някои породи могат непрекъснато да копаят, използвайки дивана ви за градина или пък килимите като място за упражнения. Въпреки че дъвченето и копаенето са инстинктивно поведение, те могат да причинят вреди за стотици или хиляди левове или по-важното - може да постави кучето ви в опасност.

Върнете се в списъка със съвети за отглеждане на кученца, които насочват инстинктите на вашето кученце към дъвченето на по-приемливи обекти за целта - сурови говежди кости, найлонови играчки или гумени играчки, които могат да бъдат пълни с лакомства, които да накарат кучето да се постарае, за да се поглези. Тези играчки могат да имитират естествени неща, които кучетата биха използвали в дивата природа. Съхранявайте всички ценности, електрически кабели и други предмети от пода в шкафове, за да предотвратите щетите. Даването на много занимавки на кучето ви също може да помогне при изгаряне на енергията му, която води до разрушително дъвчене и копаене. Старата фраза - "Уморено куче - щастливо куче", особено много важи за кученцата. Уверете се, че вашето кученце получава няколко интензивни разходки всеки ден. Този вид упражнение ще ви бъде от полза.


3. Пренебрегване на команди

След периода на съвършено подчинение на вашите команди от страна на кучето ви, то  може да започне да оспорва тази ваша власт над него. То дори може да ви пренебрегне или да намери някакво друго занимание, вместо да се подчинява на вашите заповеди. Въпреки че това поведение е обезкуражаващо за един добросъвестен собственик на куче, то няма да е постоянното поведение на куче. Косматият ви приятел само тества своите граници и в крайна сметка ще оцени предимствата и ползите от това да се отнася с послушание към вашите команди. Независимо от нежеланието му да се съобрази, трябва да продължите вашите тренировъчни сесии както преди, търпеливо чакайки този непокорен период да премине.


4. Скиторене

Любопитството на юношите към външния свят може да доведе до това вашето кученце да открие пътища за излизане от двора или дома ви с цел да изследва квартала. Ако откриете някакви признаци на извършено бягство на вашето кученце, вземете незабавни мерки, за да подсигурите всички помещения и да сте убедени, че то няма да може да намери изход отново. Един от най-важните съвети за отглеждане на кученца е никога да не го оставяте навън само, когато сте на открито. Може да помолите вашия ветеринарен лекар да имплантира микрочип, за да имате възможност за идентифициране и връщане, ако кученцето ви избяга и някой го открие. Всяко куче трябва да има идентификационен номер, прикрепен към каишката с адрес и телефонен номер на собственика, така че да могат да ви открият и да се свържат с вас.

Възпитанието на кученцето в тийнейджърките му години може да бъде предизвикателство за собствениците на кучета, но с малко повече любов, бдителност и усилия можете да използвате този енергичен период, за да го обучите и да се сближите с вашето куче на съвсем ново ниво.



Източник: Puppy parenting tips: the rebellious teenage years by Gary Le Mon published in Natural-Wander-Pets
Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа!
Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева


Посетете и нашата страничка -> Подай Лапа – Българска Национална Платформа

0 comments