Необичайното чесане при котките: На какво може да се дължи?




Въпреки че е напълно нормално Пухчо да се почесва от време на време - всички ни сърби нещичко понякога - ако го прави постоянно, значи има проблем. Ако намерите бълхи по него сте открили разковничето. Ако ли не, заведете го на ветеринар за преглед и диагноза.

Бълхи
Може и да не видите бълхите, особено ако козината на котката ви е тъмна. Това не означава, че не са я нападнали. Ако има алергия към бълхи, дори и една е достатъчна да направи любимеца ви нещастен и вечно чешещ се. Понеже котките често сами хващат бълхите си при близане и чистене, бълхите се събират там, където котешкият език не може да достигне, например на задната страна на главата и в основата на опашката. Ако използвате препарат против бълхи превантивно всеки месец, ще помогнете на Пухчо да се отърве от тях. Задължително обезпаразитете и останалите котки и кучета вкъщи. Яйцата на бълхите узряват и се излюпват в килимите, тапицираните мебели и завесите, така че минавайте с прахосмукачка често и навсякъде. Ако нашествието е сериозно, може да се наложи да извикате унищожители на вредители, за да се отървете от бълхите вкъщи. 

Алергии
Възможно е да кихате и да страдате от заболявания на горните дихателни пътища, когато дойде сезонът на полените. Поленът и останалите алергени в околната среда могат да окажат влияние и на Пухчо, но вместо да киха, той ще се чеше. Акари, мухъл, трева и други дразнители могат да причинят сезонно чесане при котката ви. Вашият ветеринар ще вземе кръвни и кожни проби, за да се опита да разбере какво притеснява любимеца ви. След това може да предпише подходящи лекарства, например антихистамини, както и да препоръча вземането на превантивни мерки. Това може да включва използването на въздухопречистватели вкъщи в определени периоди от годината.


Обсесивно-компулсивно разстройство

Случва се необичайното чесане при котката ви да е свързано с психически, а не физически проблем. Някои котки непрестанно се чешат, хапят, ближат или дъвчат, самонаранявайки се, докато не си причинят плешиви петна или лезии по тялото. Макар че това натрапчиво поведение може да се появи при всяка една котка, според WebMD сиамските и другите ориенталски породи са по-склонни да се самонараняват, както и женските повече отколкото мъжките. Възможно е вашият ветеринар да ви предпише антидепресанти или медикаменти против тревожност, за да спрете това поведение.

Други паразити
Ако вашата котка постоянно си чеше ушите, виновникът може да са ушни личинки. Проверете ушите внимателно за следи от възпаление или кафява материя в ушните канали. Здравите котки рядко имат въшки, но ако сте намерили бездомна, недохранена котка, която постоянно се чеше, възможно е да е заразена точно с тях. Заведете котката си на ветеринар за диагноза и лечение, не разчитайте на лекарства без рецепта или професионална препоръка, за да се отървете от паразитите. Ветеринарят може ви предпише локално лекарство против бълхи, което също унищожава въшките и ушните личинки.

Автор: Jane Meggitt

Превод: Мая Тодорова за Подай лапа - Информационен сборник
Редакция: Велислава Георгиева и Бетина Тихомирова

0 comments