Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло?



Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло?

Знаете ли, че повече от половината кучета в Щатите са с наднормено тегло? Дори да сме наясно със здравословните рискове, свързани с наднормено тегло при хората, често пренебрегваме този ключов аспект от грижата за кутрето ни. Част от проблема е ,че може да е трудно да разберем дали кучето ни е твърде пълно. Според едно изследване близо половината от собствениците на кучета с наднормено тегло дори не знаят, че кучето им страда от излишни килограми. В тази статия ще откриете полезни съвети как да установите дали теглото на вашето кутре е в рамките на здравословното. Ако сте се питали “Как да разбера дали кучето ми е твърде пълничко?” – предстои ви да научите!

Защо има значение?

Може би си мислите, “кучето ми е малко по-пухкаво, голяма работа”. Много собственици не осъзнават проблемите с теглото на кучето си, тъй като според тях излишните мазнини не са вредни. Истината е, че кучетата с наднормено тегло страдат от много по-висок риск от развиване на редица сериозни здравословни проблеми. За да бъдат избегнати, е изключително важно да знаете какво тегло е здравословно за вашето куче, и да полагате усилия да го поддържате.
Сред здравословните проблеми при кучетата, породени от наднормено тегло, са сърдечни заболявания, повишено кръвно налягане, затруднения при дишане, понижена издръжливост, непоносимост към горещини, намалена функция на черния дроб, по-висок риск при хирургична намеса и анестезия, репродуктивни проблеми, понижена имунна защита, увеличен риск от ракови заболявания, проблеми с кожата и козината, и намалено качество и продължителност на живота. Но преди да сте се почувствали твърде виновни, че не следите внимателно теглото на вашия космат приятел – продължете да четете, за да откриете съвети за това как да разберете дали кучето ви е с наднормено тегло.

Признаци за наднормено тегло при кучето ви

Може да използвате следните методи, за да установите дали теглото на кутрето ви е в рамките на здравословното. Освен тях може да потърсите в Google с фразата “how to tell if your dog is overweight chart” и ще откриете насоки за здравословното тегло на всяка порода.

Проверете ребрата

Когато кучето ви е със здравословно тегло, би трябвало да можете да усетите ребрата му сравнително лесно потупвайки леко със пръсти по тях. Те би трябвало да са покрити само с тънък слой от мускулна тъкан и мазнина. Ако не можете да откриете ребрата без да натискате през слоя мазнина, лоши новини – кутрето ви вероятно е с наднормено тегло.

Проблеми с грижата за тялото

Всички знаем, че кучетата обичат да се грижат за тялото си като се ближат и чешат. Ако забележите, че кутрето ви се затруднява да достигне някоя част от тялото си, за да го направи, това вероятно се дължи на големи мастни натрупвания, пречещи на подвижността му. Уверете се, че това наистина е така и че причината не е намалена подвижност заради мускулни или ставни проблеми, и ако виновникът действително е мазнината – изведете любимеца на разходка!

Видими части на тялото

Макар че формата на тялото се различава според породата и възрастта на кучето, то винаги трябва да има ясно разграничими части на тялото. Трябва да можете да идентифицирате визуално ясно гръден кош, стомах и талия. Ако границите между тези части са трудно доловими заради мазнини, познайте – време е за диета.

Проблеми с дишането

Затрудненото дишане е сериозен здравословен проблем при кучетата с наднормено тегло, както и ключова индикация, че кутрето ви трябва да се отърве от няколко килограма. Прекаленото пъхтене, особено когато не е горещо, вероятно е знак за наднормено тегло. Освен това, ако косматият ви приятел се задъхва след лека разходка в квартала, това може да означава че не е във форма и трябва да намали теглото си. Естествено различните породи и индивиди се уморяват с различно темпо, но въпреки това обикновено кучетата са много издръжливи и едно здраво кутре би трябвало да не се умори преди вас при разходка.

Проблеми с храносмилането

Кучетата с наднормено тегло страдат от повишен риск от констипация и други храносмилателни проблеми. Един лесно забележим индикатор е особено лошата миризма при отделяне на газове – нещо, което пълните кучета обикновено правят и доста по-често. Констипацията и лошите миризми са неприятни както за собственика, така и за кучето, и освен индикатор че то е твърде пълно, са и важна причина да му помогнете да се върне към нормалното си тегло.

Проблеми с кожата и козината

Много проучвания показват корелация между наднорменото тегло и наличието на проблеми с кожата и козината. Ако забележите, че козината на кучето ви е прекалено омазнена или че кожата му често се инфектира, това може да е причинено от излишни телесни мазнини. Ако подозирате, че кучето ви е с наднормено тегло, непременно се свържете с вашия ветеринар за съвет как да възстановите нормалното му състояние.

Превод: Филип Маринов за Подай лапа - Информационен сборник
Редакция: Велислава Георгиева

0 comments