Кац Тейлс: Какви са котешките целувки и как да ги разпознаете


Пишех на своята майка, когато СУНЪР скочи, бутна чантата ми настрани, метна лапите си около врата ми и ме облиза по носа. Мъркаше като буря и очите му бяха наполовина затворени.
Комуникацията на котките обикновено е забулена в загадъчност, изпъстрена с фини знаци и принципи,
но Сунър е отворен за общуване. Той измяуква весело, когато е щастлив,– мяука злокобно, когато е разстроен. Забравил за котешкото си достойнство и високомерност, Сунър демонстрира чувствата си с лесни за разбиране сигнали.

Целувките за Сунър са най-приятни, когато са по върха на главата му – точно между ушите.
Докато го целувам, той трепери силно и ако спра, ме гледа в очите и мяука настоятелно. Ако се престоря, че не знам какво точно иска, той облизва носа и бузите ми, докато не мога да се сдържа да не се изсмея и да го целуна.

Нашето коте е определено нетипично, защото действа по-скоро като човек, отколкото като котка. Това ни се струва като доста привлекателна междукултурна (или междувидова) комуникация и ни харесва. Но Таргет и Гуидо (другите любимци) гледат Сунър и се забелязва, че те не го разбират.


ГУИДО не е особено любвеобилна котка. Той обича да се потърква и мърка доста, но не е много гушлив. Неговата идея за удоволствие е да се отърка около глезените ми и да го чеша. Той обича да бъде гален по дължината на козината му и да получава хубав шведски масаж.

Когато се чувства супер гальовен, той седи на възглавница със затворени очи, устата му наполовина отворена и примърква като малък лъв, докато пръстите ми се плъзгат по брадичката и ушите му. Ако го направим правилно, сме възнаградени от лапите му, потупвайки по възглавницата и ноктите, които опипват материята с бавни, но силни движения на отъпкване.


ТАРГЕТ нашата най-стара котка, е най-консервативната от трите момчета и за приятелите ми, които не са запознати с котешкия език, е най-мистериозната. Много често бъркат приятелските му увертюри с агресия.

Котките мяукат на хората, защото знаят, че сме много вербални, но помежду си те комуникират главно с езика на тялото.
Когато една котка се запознава с друга, напрежението на тялото е изключително важно.

Една котка, която мисли, че приятелят й може да има проблем, е винаги нащрек.
Това означава, че:
  • гръбначният й стълб става твърд
  • опашката е наполовина вдигната
  • мустаците са опънати
  • ушите се позиционират леко назад
Също така животните се вторачват.

 

Котешкият поглед е мощно оръжие.

Той казва: „Разбираш ли? Наблюдавам те, приятелю.“ Това е едно приятелско предупреждение, което само един мафиот може да ви даде.


Ако другата котка е приятелски настроена, първата сяда и показва, че не се заражда битка. Разбира се, тя винаги е супер студена и няма да премине границата като някаква лигава пухкава топка. В никакъв случай, по-скоро ще направи нещо небрежно, като да си измие мустака или да оближе внимателно ноктите си.

Когато се установи, че всеки наоколо е мачо и че борбата не е поставена на масата...
  • напрежението се изпарява
  • гръбнакът им се отпуска
  • опашките се спускат
  • муцуните се разклащат
  • носовете влизат в действие, попивайки аромати
  • очите мигат щастливо, докато се оглеждат по приятелски начин

В този момент котките могат да решат да вършат собствените си неща. В края на краищата, котките са заети цял ден, проверяват територията си, преследват гущери и се уверяват, че нарушителите са извън помещенията.

Но ако животинките решат, че се харесват, те ще се закачат една с друга. Ще легнат с прибрани лапи, в мандарински стил, или може да се отпуснат в спокойствие. И двете пози представляват огромна демонстрация, показвайки, че котките се чувстват в сигурност.

Те ще се гледат една друга, но няма да е с агресивен поглед. Вместо това ще мигат много. Също така не биха пропуснали нищо, което се случва около тях. Защото са в добра компания и могат да свалят гарда си.

Ако са напълно спокойни, се случва нещо наистина специално. Техните мускули се увиват, ушите им се отпускат и поемат дълбоко въздух. После се гледат една друга, очите им мигат много бавно.

Тази среща с очи е това, което ние любителите на котки наричаме ​​котешка целувка.
Това е прекалено фино и лесно можете да го пропуснете.



Ако котката ви седи някъде, гледа ви и мига бавно, това означава, че ви вижда като добър приятел, в когото е сигурна. Това е истинска чест, която не може да бъде подкупена. Такова доверие следва да се спечели.

Таргет е много типичен комуникатор и когато се чувства щастлив, той седи и изглежда по моя начин. Ние се познаваме много добре и разбирам веднага по лицето му как се чувства. Ако му кажа: „Хей, буболечке, как си?“, това е шанс той да забие лапите си и да изпрати бавно мигаща котешка целувка към мен.

Една протегната ръка е достатъчна, за да го подкани. Таргет е гушлив и по този начин той ще се изкачи по мен, бутайки ръцете и лицето ми. Отново това не е агресия.

Котките имат ароматни жлези по цялото си тяло и ги използват, за да маркират своята собственост.
Така че, когато Таргет си потрива лицето в мен, той оставя миризмата си, за да сигнализира на езика на котките, че аз съм негова собственост.

Когато е щастлив, Таргет стои върху мен, бутайки и търкайки се, ноктите му се огъват, понякога ме одрасква в ентусиазма си. Чисто физически е леко неприятно, тъй като оставя лицето ми цялото в косми и леки драскотини.
Душата ми обаче се радва, тъй като посланието му е ясно: той ме бича.



Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редактор: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лора Касабова

0 comments