10 неочаквани ползи да имате куче, за които дори не сте и подозирали!




1. Ще се упражнявате повече!

Притежаването на куче може да вимотивира да се упражнявате всеки







Има дни, в които ще ви е лесно да прескочите рутинната си тренировка, но гледайки кучето си да стои до вратата, чакайки да отиде на разходка, може да бъде тласъкът да ви изкара навън. Извеждането на кучето ви за 30 минутна разходка пеша всеки ден, може значително да подобри вашето здраве.



2. Ще намалите стреса!












Има много изследвания, които показват как кучетата намаляват нивата на стрес. Отглеждането на куче, играта с него или просто спокойно да седите и наблюдавате кучето си, може да намали стреса всеки ден. Изследванията показват, че притежанието на куче намалява стресовите хормони и ползите обикновено надвишават стреса, причинен от грижата за куче.


3. Вашият социален живот може да се подобри!


Не само че разходките с вашето куче ще ви помогнат за рутинни тренировки и това да сте във форма, но могат и да бъдат възможност за създаване на контакти. Хората са по-склонни да се спрат и да разговорят с вас, когато сте в компанията на своето куче.  Разходката до кучешкия парк или даването на команди на кучето ви също е предпоставка за непознати за вас хора да започнат разговор с вас за кучето ви.


4. Може да откриете болестта на рака по-рано от очакваното.



Завидното обоняние на кучето може да се използва за различни цели в живота, включително и за откриване на заболяването с рак. Много собственици на кучета съобщават, че домашните им любимци са ги облизвали или потупвали по места, които на по-късен етап се се оказвали с рак. Една от неочакваните ползи от това да имате куче е, че дори може да ви спаси живота, като открие това тежко заболяване в начален стадий.


5. Вероятността вашите деца да имат алергии е по-малка.



Децата, които са отгледани около куче, имат по-малък шанс да имат алергии. Всъщност, живеейки в дом с куче, вие помагате на децата си да растат с повишен имунитет към алергии на по-късен етап от живота им.


6. Сърцето ви ще бъде по-здраво.

Проучванията показват, че отглеждането на куче понижава сърдечния ритъм на човек. Ето защо, собствениците на кучета имат по-здраво сърце. В действителност, някои изследвания показват, че собствениците на кучета са много по-склонни да преживеят сърдечен удар в сравнение с хората, които нямат кучета. Собствениците на мъжки екземпляри в частност имат склонност към осезаемо намалена честота на сърдечни заболявания.


7. По-малко вероятно е да се чувствате депресирани.


Ползите от това да имате куче се простират и до вашето психично здраве. Собствениците на кучета са по-малко склонни да бъдат депресирани. Хората, имащи кучета и с диагноза за клинична депресия, са имали по-притъпени симптоми и проблеми спрямо останалите със същата диагноза. Грижата за кучето помага за облекчаване на симптомите при депресия и насърчава хората да бъдат по- позитивни.

8. Ще остарявате красиво и грациозно.



Отглеждането на куче подпомага възрастните хора по много начини и носи много ползи за тях. Пациентите с Алцхаймер имат по-малко кризи, когато има куче в дома им. Полагащите грижи при пациенти в старческа възраст съобщават за по-малко стрес. Кучетата предлагат чудесна компания за възрастните хора.




9. Рискът за общи заболявания намалява.


Собствениците на кучета имат по-малко здравословни проблеми. Тези, които имат кучета са с по-ниски нива на триглицериди и холестерол в кръвта си в сравнение с тези, които нямат куче в дома си. Кучетата излагат своите собственици на много микроби, които могат да помогнат за увеличаването на човешкия имунитет към болести. В резултат на това притежаващите кучета са болни по-рядко

спрямо хората, които нямат куче в дома си.


10. Ще се чувствате в по-голяма безопасност.


Кучетата могат да бъдат ефективна система за домашна сигурност. Проучванията показват, че лаещите кучета възпират крадците. Просто знаейки, че имаш куче, което може да използва силния си слух, за да чуе всичко, което обикаля наоколо, може да ви помогне да увеличите чувството си за сигурност, което е повече от добре за вашето физическо и психическо здраве.









Източник: 10 surprising benefits of having a dog you didn't know about by  Amy Morin published in Lifehack

Превод: Александра Димитрова за  Подай Лапа - Информационен Сборник! Редакция: Велислава Георгиева

Стилистика: Бетина Тихомирова


0 comments