Важна хранителна информация за котешката храна

№1 Факт за котешката храна - Котките трябва да си набавят протеин

Протеинът е жизненоважен за здравето на вашата котка и се съдържа основно в рибата, месото или домашните птици. Рекламите често твърдят, че дадена марка е с вкус на говеждо, пуешко или скумрия, но всъщност котешката храна може реално да не съдържа тези продукти, което пък означава, че може да не е богата на протеини.
Винаги се уверявайте, че котешката храна, която купувате, съдържа достатъчно количество протеини, независимо от вкуса й.


№2 Факт за котешката храна - Храната за котки трябва да съдържа добавен таурин

Тауринът е важна аминокиселина за вашата котка и трябва да проверите също дали храната, която купувате, съдържа тази добавка. Котките контролират своите нива на таурин и това става ясно от апетита им. Ако котката ви яде много, храната, която купувате може и да няма достатъчно хранителни вещества за балансирана диета. Следете теглото на котката ви, купувайте богата на хранителни вещества котешка храна, тъй като по този начин котката ви ще яде по-малко, а вие може дори да спестите пари.

№3 Факт за котешката храна - Консервирана или суха котешка храна?

Котките имат нужда от разнообразна диета, включително комбинация от консерви и суха храна. Противно на мненията, че няма значение, ако купувате само един вид храна поради удобството или цената, това всъщност може да навреди на здравето на вашата котка. Когато котката е сама или без надзор за по-дълъг период от време, богатата на въглехидрати суха храна трябва да се оставя на разположение на котката ви само с достатъчно количество прясна вода. Консервираната храна има високо съдържание на протеини поради съдържанието на месо в нея и съдържа по-голямо количество вода. Комбинацията от суха и консервирана храна е от съществено значение за балансираната и разнообразна диета на вашата котка и ще я предпази от опасността да търси храна другаде.

№4 Факт за котешката храна - Избягвайте излишните добавки в котешката храна

Протеинът е от съществено значение за вашата котка като част от балансираната диета. Уверете се, че храната, която купувате, е богата на протеин и не е с прекалено високо съдържание на въглехидрати, използвани от производителите за увеличаване на обема. Винаги четете етикета и проверявайте за прекалено високи нива на въглехидрати и други ненужни продукти в храната за котки.

Източник: The Purr Company - Important Nutritional Information On Cat Food by Jay Moncliff
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments