Как да третираме ухапване от кърлеж при кучетата

Кърлежите са малки гадинки, които могат да причинят големи проблеми. Дори да бъде ухапан от този вид акари, е възможно домашният ви любимец да не осъзнае това. В зависимост от вида кърлеж, ако определени ухапвания не се третират навреме и правилно, те могат да бъдат опасни за вашето куче.


Статията включва информация за това как да откриете ухапване от кърлеж, как да отстраните паразита, какви са симптомите от ухапването, как да го третирате и какви превантивни мерки можете да вземете.

Как да откриете ухапване от кърлеж

Кърлежите са широко разпространени и най-често могат да бъдат открити в тревисти или гористи местности. Естествено, това са част от местата, на които едно куче обича да тича и да играе. Така че вероятността то да влезе в контакт с този вид паразити може да бъде доста голяма, особено ако живеете в близост до такава местност. Ако кучето ви обича да се разхожда навън, трябва редовно да го проверявате за кърлежи. Тези паразити варират по размери, но обикновено можете да ги забележите и с просто око. Има обаче един проблем - козината на кучето ви им предоставя перфектната защита. Затова най-добрият начин да проверите любимеца си е внимателно да опипате тялото му. Ако той е бил ухапан от кърлеж, ще усетите нараненото място подутината с пръстите си.

Как да премахнете кърлежа

Ако сте забелязали наличието на кърлеж, е важно да го отстраните бързо и внимателно. Ако паразитът е преносител на заболяване (като например Лаймска болест, пренасяна от еленовите твърди кърлежи), при контакт с кръвта му инфекцията може да се разпространи. За да го отстраните, просто намажете мястото със спирт и отскубнете кърлежа с пинсета. Уверете се, че сте го захванали колкото се може по-навътре, за да сте сигурни, че ще премахнете цялото тяло, включително главичката, и го издърпайте бавно, равномерно и със здрав захват. Тази стъпка е много важна, тъй като не само ви гарантира, че кърлежът ще бъде изцяло премахнат, но и предотвратява навлизането на други течности от паразита в тялото на кучето ви. След отстраняването огледайте добре засегнатото място, за да сте сигурни, че е изцяло почистено. След това го измийте заедно с ръцете си с вода и сапун. След като сте взели съответните мерки, наблюдавайте засегнатото място, защото е възможно да се подуе. Също така не забравяйте да следите поведението на кучето си. Ако забележите нещо необичайно (т.е. някои от симптомите, описани по-долу), се консултирайте с вашия ветеринар, за да сте сигурни, че то не се е заразило с някоя болест посредством ухапването.


Симптоми на ухапване от кърлеж

Понеже съществуват различни видове кърлежи, симптомите при ухапване могат да имат доста вариации. Често срещано е кожното раздразнение около засегнатото място, но има вероятност и за други признаци като например загуба на кръв, инфекция и кучешка анемия.

Кърлежова парализа

По-сериозен и по-рядко срещан симптом е кърлежовата парализа, която се произвежда от паразита. Това е вид невротоксин, който постепенно навлиза в тялото на кучето и, ако достигне дихателната система, резултатът може да бъде фатален. Само т. нар. източен горски, или американски кучешки кърлеж; планински горски, или горски кърлеж от Скалистите планини; Amblyomma americanum, познат още като ‘lone star’ кърлеж; и еленовият твърд кърлеж могат да предизвикат кърлежова парализа. Все пак е добре да се отбележи, че не всички ухапвания от тези паразити водят до парализа.

Лаймска болест

Едно от най-сериозните последствия от ухапването от кърлеж е Лаймската болест. Тя представлява кучешка бактериална инфекция, пренасяна предимно от еленовия твърд кърлеж. Ако кучето ви се е заразило с Лаймска болест посредством кърлеж-преносител, е възможно то да получи загуба на апетит, треска, куцане, отпадналост и депресия. В някои от случаите се наблюдава и кучешка парализа. Ако забележите необичайно поведение у домашния си любимец, съпроводено с някои от гореописаните симптоми, и ако живеете в район, където Лаймската болест е широко разпространена, веднага заведете кучето си на ветеринар. След незабавното отстраняване на кърлежа и с подходящо лечение, състоянието на домашния ви любимец би трябвало да се подобри в рамките на няколко дни.

Предпазни мерки

Въпреки че методът на лечение е ясен, винаги е добре да знаете какво можете да направите, за да предпазите кучето си от ухапване от кърлеж. Тъй като този вид акари обикновено се захващат в областта на главата и врата, една нетоксична противопаразитна каишка може да се окаже ефективно решение срещу тях. Такива нашийници обикновено убиват кърлежа още преди той да получи възможност да се захване за пухкавия ви другар. Нетоксично локално/външно лечение също може ефективно да предпази любимеца ви от ухапвания. Течността, която се прилага директно върху кожата, съдържа съставки, които отблъскват кърлежите и предотвратяват развитието на кърлежови ларви. Също така съществуват и допълнителни лекарства, спрейове и шампоани. Ако се интересувате от закупуване на противопаразитна каишка или желаете да третирате домашния си любимец с някои от методите за профилактика, непременно се консултирате с ветеринарен лекар, който ще може да определи най-подходящото средство.



Цитирани източници:
Waggener, Natalie. “Signs to Look for If Your Dog Is Bitten by a Tick.” South Boston Animal Hospital, Accessed 2 Nov. 2018. www.southbostonanimalhospital.com/blog/signs-to-look-for-if-your-dog-is-bitten-by-a-tick.“How to Treat Tick Bites on Dogs.” The Spruce Pets, Accessed 2 Nov. 2018. www.thesprucepets.com/all-about-ticks-1117829.Eckstein, Sandy. “Dog Ticks and Fleas .” WebMD, Accessed 2 Nov. 2018. www.pets.webmd.com/dogs/guide/dog-ticks-and-fleas.

Превод: Мая Тодорова за Подай лапа!
Редакция: Катя Петрова за „Подай лапа“
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments