Бебетата и домашните любимци: митове и реалност за алергиите

Караме електрически автомобили, създадохме какви ли не роботи, напредваме неимоверно във всички сфери, но за жалост някои от нас все още робуват на митове. Един от тях гласи, че бебе и домашен любимец не бива да съжителстват, защото е опасно.



Смята се, че новороденото със сигурност ще се зарази от домашното куче, коте, зайче или друго животно. Затова всяка година стотици домашни любимци се оказват на улицата или в приют. Истината е, че в много от случаите това твърдение е безпочвено. Бебе и домашен любимец могат да бъдат оглеждани заедно и да бъдат щастливи и здрави.

Предизвикват ли животните алергии?

Много често младите майки се разделят с обичаните си доскоро кучета или котки, защото смятат, че бебетата им ще развият алергия заради тях. Оказва се, че това не е така, а даже напротив. Нови проучвания показват, че наличието на домашен любимец в семейството на новороденото го предпазва от развитие на алергии в бъдеще.

Бил Хеселмар от университета в Гьотеборг (Швеция) е един от учените, които изследват интересната тема. С екипа му разглеждат информация от две предходни изследвания. В едното от тях участват 1029 деца на възраст между 7 и 8 години. Честотата на алергиите била следната:
  • 49% при малчугани, които са прекарали първите 12 месеца от живота си в дом без домашни любимци;
  • 43% при деца, които като бебета са живели с един домашен любимец;
  • 24% при децата, които са съжителствали с три домашни любимци;
  • две от децата са живели с пет домашни любимци, като нито едно от тях не е имало алергия.
Във второто изследване участвали 249 деца, които били наблюдавани от самото им раждане. След 8-9 години процентите на алергии били следните:
  • 48% от децата, които не са имали контакт с домашни любимци през първата година от живота си;
  • 35% от тези, които са имали един домашен любимец;
  • 21% от децата, които са имали два или повече домашни любимци.
Двете изследвания показват, че съществува следната зависимост: повече контакти с животни означава по-добра защита от алергия. Вярно е, че алергиите стават по-разпространени от средата на XX век, но все още не знаем каква е причината за това.

Хеселмар смята, че домашните любимци пренасят микроби, които стимулират човешката имунна система, което помага на децата да се предпазят от алергии.

Помислете добре преди да решите да се сбогувате с животинчето, което отглеждате, когато очаквате бебе!

Автор: Светослава Харалмбова за Подай лапа!
Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments