От обява в интернет до муза... (Алекс и Мъри - първи гости в инициативата "Творци и изкуство")


Пътищата ни се преплетоха в един миг. Както казва един приятел най-дългата дистанция не е физическата, а тази между умовете. Нашите се оказаха на сходна честота. Представям ви я точно в навечерието на Коледа. Сигурна съм, че ще разберете защо. Изключително съм щастлива, че отдели от времето си и отликна на поканата ми.

Чувствителна и толкова многопластова личност, способна да вижда отвъд повърхността , да долавя пулса на света извън рамката - през призмата на добротата, човечността и грижата на беззащитните .
Коя е движещата сила на алтруизма й, кой подава ръка на таланта и една идея, минала през сърцето и трансформирала се в кауза и още, и още....




Представете се в едно-две изречения. (Не забравяйте да включите името и професията си.

Аз се казвам Александра, графичен дизайнер. Той - моята муза, се казва Мърлеон.
Така се получи, че го видях в обява в интернет. Една жена му търсеше дом. И от човек, който не харесва котки, реших, че това е моето коте.

Всеки ден откакто сме заедно, започвахме с чаша кафе и мъркане.
Идеите без кауза не са съвсем завършени. Да зарадваш някого, докато помагаш и на животинче в нужда - това се превърна в движеща сила. Захванах се с подготвянето на картичките. Свързах се с организация, която се занимава точно с това. Момичетата от Редом изцяло ме подкрепиха и започнахме заедно да изграждаме една нова концепция. Като си представих, че времето, което съм отделила на моята кауза, е помогналo на някое клето животинче, се почувствах значима.
Картичките, вдъхновени от една котка, можете да намерите тук:

Откъде черпите вдъхновение?

Вдъхновение мога да почерпя от много неща – гледка в планината, аромат, книга, прочетена строфа на някое стихотворение, хубава музика.

А за картичките – те са вдъхновени от моята котка.



И откакто сме заедно, вдъхновението се разпиля като ситен звезден прах. Идеите започнаха да се надпреварват една с друга. Аз рисувах, а той полягаше до мен да ме наблюдава. Така се появиха първите картички, вдъхновени от една котка. Вдъхновението, което ми носеше Мъри, беше доловимо и можеше да се усети. Аз бях творчески опиянена и във всяка негова историйка намирах нещо, което включвах като акцент в картичките.

За мен животните са...

Приятели, семейство, вдъхновение, обич.

 

Животните са част от творбите ми, защото...

Така и творчеството ми придоби смисъла, който търсех. Творих, за да може някое изоставено кученце или изплашено и наранено коте да живее по-добре.

Ако можехте да се преобразите за един ден в някое животно, кое щеше да е то и защо?

Котка. Лъв. Любимото ми животно от малка е лъвът.

Кой е вашият любим творец на изкуство? (писател, поет, музикант, актьор, дизайнер, художник)

Имам няколко, които са ми въздействали много силно. От художниците – Дали, Магрит, сюрреалисти. Поезията ми е много на сърцето, там в много автори съм се намирала. За книги – много обичам да чета фентъзи, светът на Толкин е един от най-зашеметяващите.
А музиката – в един момент слушам класически произведения на пиано и след това се потапям в симфоничен метъл.

Кое е вашето любимо произведение на изкуството? (може да е стих, разказ, книга, цитат, песен, филм, картина, скулптура)

Много са, защото в различни моменти съм харесвала това, което е отговаряло на емоциите ми. Музиката, книгите, изкуството като цяло са ми като портал, в който влизам, за да разбера и да се потопя в емоциите си. Важното е това произведение на изкуството да носи заряд и да ме впечатли.



Изготвил: Лора Касабова
Стилист: Лора Касабова

0 comments