Какво да правим, ако кучето ни лае прекалено много?

Лаенето е нормално кучешко поведение. Въпреки това, прекомерният лай може да бъде считан и за проблем с поведението. Какво е решението? Как можем да накараме кучето си да спре да лае толкова много?

Как да предотвратим и спрем лаенето при кучетата?

Кучето ви трябва да разбере кога да лае и кога да е тихо и е Ваша работа да го научите на това. Ако забележите проблем с лаенето, трябва да се погрижите за него възможно най-скоро. Колкото повече чакате, толкова по-трудно ще успеете да промените това поведение. Добра идея е да научите кучето си на командите “говори” и “тихо”, но това може да се окаже доста трудно. С много постоянство и време обаче може да научите кучето си да лае по команда и да бъде тихо.


Ако успеете да разберете каква е причината кучето ви да лае, ще успеете да контролирате това поведение. Най-добрият начин да предотвратите лаенето е да премахнете всичките му потенциални причинители. Също така е добре да се уверите, че не насърчавате лаенето без да искате. И накрая трябва да предложите на кучето по-добри занимания от лаенето.

- Осигурете на кучето си достатъчно движение, така че да няма нужда да я изразходва в лаене.
- Избягвайте да оставяте кучето само за дълги периоди от време, ако е възможно.
- Не хранете, галете или прегръщайте кучето, когато лае за внимание или от притеснение. Това би било възнаграждаване и съответно окуражаването на това поведение.
- Да крещите на кучето си да спре да лае също не помага и даже може да го накарате да лае още повече.
- Избягвайте наказания като електрическите каишки. Те не само са болезнени за кучето и жестоки, но много кучета се научават да ги тестват и евентуално да ги избягват.
- Опитайте да привлечете вниманието на кучето с пляскане или свирване. Когато кучето престане да лае, насочете вниманието му е към нещо продуктивно и възнаграждаващо - като играчка или лакомство.
- Когато сте привлекли вниманието на кучето, опитайте да тренирате някоя от основните команди като “седни” и „легни“, за да изместите фокуса му.
- Не позволявайте на кучето да лае постоянно навън, каквато и да е причината за това.
- Консултирайте се с ветеринар или кучешки възпитател, ако усилията ви нямат резултат, колкото и да се стараете.

В допълнение, прекомерното лаене е индикация за скрит проблем, който обикновено е поведенчески. Хирургичната намеса може да отнеме шума, но тревожността, страхът или друг подобен проблем остава неразрешен. Вместо да оперирате кучето си, по-добре харчете времето и парите си за обучение и/или посещение на ветеринарен поведенчески консултант.

Когато лаещото куче не е ваше

Шумът от лаещи кучета, може да се превърне в кошмар за всеки, който се опитва да спи или има нужда от тишина, за да се концентрира. Опитайте да обсъдите проблема любезно със съседа си, чието куче лае прекалено много. Предложете кучешки възпитател. Много хора се свързват направо с полицията, но това може да влоши отношенията Ви със съседите.

Източник: How to stop your dog from barkink - www.thesprucepets.com Превод: Лора Белчева за Подай лапа!
Редакция: Росица Талева
Стилист: Лиса Антонова

0 comments