Намерили сте бездомно коте - ето няколко съвета как да се справите

Знаете ли какво да правите, ако откриете бездомно коте? И как да разберете дали котенцето има майка?


Намирате бездомно коте… но следващата стъпка не е просто да го вземете у дома със себе си. С какво се храни едно изоставено коте? Къде трябва да го заведете, ако не можете сами да се грижите за него? И на първо място - как да разберете дали котенцето наистина е изоставено?

Проучете - дали бездомното коте има майка?

Помагането на изоставени котенца на първо време изисква детективска работа. Една от най-големите грешки, които хората правят при намирането на бездомни котенца, е погрешка да ги отнемат от майка им. Новородените котенца все още се кърмят и се нуждаят от често хранене, така че те трябва да бъдат колкото се може по-дълго при майка си, ако това, разбира се, е възможно.

Ето как да прецените ситуацията:

1. Котетата спят ли си комфортно? - Майката вероятно се връща.
2. Когато ги проверите отново, липсва ли някое от тях? - Майката ги премества.
3. Ако често ги виждате, че спят - майката се грижи за тях.
4. За да бъдете абсолютно сигурни, поръсете малко брашно около мястото, където се намират котенцата, и проследете за отпечатъци от лапи. Ако майката е налице, не ги пипайте. След около осем седмици се върнете на мястото и се погрижете за кастрацията на цялото семейство.


Какво да направите, ако бездомното коте няма майка

Ако сте преценили, че откритото от вас бездомно коте (или котенцата) няма майка, най-големият му шанс за оцеляване започва с вас. Първото нещо, което трябва да направите, е да хванете бездомното коте. При някои котенца това е лесно, само едно протягане на ръка и хващане. При други обаче може да се наложи да се свържете с местен приют или община, за да вземете от тях капан за хуманно залавяне, които често се използват при залавяне на животни за кастрация. Просто поставете капана с малко храна в него и изчакайте наблизо.

Котето трябва да разходи вътре, за да задейства затварянето на вратата. В този процес котенцата не се нараняват!

След това вземете бездомното коте и го заведете на преглед при ветеринарен лекар. Ако ветеринарният кабинет е затворен, ще трябва да започнете веднага грижи за него. Дори да не можете да се грижите дългосрочно за котето, вашите действия са жизненоважни в първата фаза на спасяването му.

Ако не можете да се грижите за бездомното коте за известно време, намерете приют или организация за защита на животни.


Защитата и наблюдението на бездомното котенце е ключът към неговото здраве и благополучие. Клетка за кучета е перфектно място, където да го оставите. За да запазите и поддържате телесната му температура, поставете подгряваща подложка в клетката или кашончето и поддържайте стайната температура по-висока. Подгряващата подложка трябва да покрива само половината от сандъка, за да може котето само да се премести, ако му стане много горещо. Внимавайте също и да не го прегреете. Студено или отпуснато малко коте изисква неотложна медицинска помощ.

График за хранене на котенцe според теглото и възрастта му

Определянето на възрастта на малкото котенце е наложително, тъй като от възрастта зависи с какво трябва да се храни, както и какво количество и колко често трябва да яде.

Използвайте везна за претегляне, ето кратко ръководство:
  • Под 1 седмица - котето тежи под 100 грама. Адаптирано мляко: на всеки два до три часа.
  • 7 до 10 дни - котето тежи от 100 до 200 грама. Адаптирано мляко: на всеки два до три часа.
  • От 10 до 14 дни - котето тежи от 200 до 250 грама. Адаптирано мляко: на всеки три часа.
  • 4 до 21 дни - котето тежи от 250 до 350 грама. Адаптирано мляко: на всеки четири часа.
  • 4 до 5 седмици - котето тежи от 350 до 500 грама. Хранителна смес от каша /адаптирано мляко / пастет за котенца: на всеки четири часа.
  • От 6 до 7 седмици - котето тежи от 500 до 700 грама. Хранете с микс от котешки пастет и консервирана храна до четири пъти на ден.
  • 8 седмична възраст - котето тежи между 700 грама и 1 килограм. Напълно се отбива.

Съвети за правилно обгрижване на изоставено коте

Малките започват да отбиват на едномесечна възраст. Дотогава те ще трябва да бъдат хранени от бутилка с адаптирано мляко за котета. В краен случай можете да използвате козе мляко, но само за кратко време.

Магазините за домашни любимци, а и много магазини за хранителни стоки ще имат всичко необходимо:
  • Адаптирано мляко
  • Бутилки
  • Биберони
  • Средства за почистване
Хранете котето от бутилка, само, когато е по корем (никога, когато е по гръб). Експертите препоръчват да оставите котето да яде предварително загрятото адаптирано мляко, докато се засити. Това обикновено отнема по-малко от 15 минути.

Котенцето ще се нуждае от помощ за изхождането по голяма и малка нужда, докато навърши около месец. След всяко хранене използвайте топла и влажна кърпа, за да разтъркате нежно кожата около и на ануса му, докато успее да се изходи. Можете да въведете котешка тоалетна с неслепваща постеля от 3-седмична възраст.

Намерете дом на изоставеното коте

На 8 седмици котето е готово да бъде обезпаразитено, кастрирано и осиновено. Има много начини за намиране на дом на бездомни животинки - разгледайте bestfriends.org и вижте ръководството за най-добрите практики. Освен ако, разбира се, не сте решили да го задържите. В крайна сметка, котенцата са неустоими!

Източник: You Found a Stray Kitten Here’s What to Do by Catster
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments