Какво трябва да вземем предвид преди да осиновим животинка?




Да си имате нов домашен любимец е стъпка, която ще промени както вашия, така и живота на осиновената животинка. Затова подходете сериозно и отговорно към взимането на това решение. От Подай Лапа! изготвихме списък с въпроси, на които трябва да си отговорите и да бъдете честни със себе си, преди да направите следващата стъпка.



Реалност или фантазия?

Какви са вашите очаквания? Очаквате ли кучето, което планирате да осиновите, изведнъж да ви направи по-социален човек? Смятате ли, че вие ​​и вашият нов папагал ще викате и ще се забавлявате като моряци? Или имате мечта новата ви котка да стане сензация в интернет? Каквито и да са вашите очаквания, трябва да знаете, че някои неща може да са далеч от това, което си представяте. Това, което се опитваме да кажем е, че е важно да сте реалисти и да не блуждаете из облаците когато става дума за толкова важно решение – да осиновите животинка.

Готови ли сте да осиновите животно и наясно ли сте с промените в начина ви на живот, които ще настъпят?

Внимателно премислете какво означава да имате животно и отговорността, която трябва да поемете.
Осиновявайте когато сте сигурни, че можете да поемете ангажимент за поне 10 години. 

След осиновяването стопаните са отговорни за животното до края на живота му. Какво ще стане, ако се ожените? Ако още нямате, но след време имате деца,  какво ще стане със съдбата на вашия любимец. Не може да го изхвърлите или подарите. А ако решите да живеете в друга държава и изведнъж ‚няма как‘ да го вземете със себе си? Важно е да помислите какво следва във вашия живот преди да обречете животното на живот на улицата или в приют, след като му се нарадвате и решите да отворите нова страница в живота си.

Ветеринарни грижи -  всяко животно се нуждае от периодични медицински грижи, поредица от годишни ваксинации, обезпаразитяване. Бъдете сигурни, че ще можете да отделяте нужното време и ресурси за да поддържате животинката в добро физическо здраве.

Време и внимание - важно е да вземете предвид животното, което искате да осиновите и да видите дали можете да отделяте нужното време за него – хигиена, хранене, разходки, приучаване към хигиенни навици, игра и др. Сериозен проблем за много стопани е, че подценяват колко време ще трябва да отделят, за да имат у дома едно здраво и щастливо животно. Менталното здраве е също толкова важно.

Какви са сегашните и бъдещите ви финансови възможности? - основните ветеринарни грижи често не са проблем за стопаните. Но понякога се налагат и други видове интервенции, които могат да достигнат голяма сума пари – като например операция или ако животното се разболее и са нужни множество и скъпи изследвания. Осиновителите трябва да са сигурни, че са готови да поемат отговорност и да се погрижат за здравето на животинката си, макар и това да значи да отделят по-голям залък от заплатата си.

Запознайте се какво може и какво не може да яде избраното от вас животно - избраният домашен любимец може и да яде някои от човешките храни, но има неща, които могат да бъдат фатални, затова се запознайте какво може и какво не може да яде. Важно нещо, за да не компрометирате здравето му – да не купувате най-ниския клас храна, само защото не искате да харчите пари за животното.  Ако не сте готови или не искате да отделяте от средствата си за него, най-добре не осиновявайте.


Готов ли е домът ви? - може да се наложи смяна в обстановката на жилището ви. Ще трябва да огледате за нещата, които могат да се окажат опасни. Вдигнете или приберете по горните рафтове всички чупливи предмети, а всички опасни предмети, като кабелите, трябва да са обезопасени и скрити.
Живеете под наем? - сегашният ви хазяин може да няма против животно, но ако се наложи смяна на квартирата и новите собственици не позволяват, какво ще направите? Ще бъде ли жилището по-важно и ще се отнесете ли към домашния любимец като към вещ, която може да се остави? Ако отговорът ви е 'Да', то нека отговорът на 'Дали да осиновя' бъде 'Не'.

Имате ли алергия? - важно е преди да вземете животинка да се уверите, че нито вие, нито някой друг член на семейството е алергичен към вида животно, което сте си харесали. 

Контрол на популацията - да не развъждате, ако не сте регистриран развъдник, а да кастрирате. Всеки отговорен стопанин трябва да се запознае с това какво представлява кастрацията и какво е положението относно бездомните животни в България.

Oще по темата: 






Евентуалните щети - бихте ли преглътнали с усмивка надрани ръце, чифт изядени обувки, книга, препикана дреха или издран диван и завеси? - Новият член на семейството може да се окаже по-буен, отколкото сте очаквали. Подготвени ли сте за космите, които ще са навсякъде или за евентуалното мяукане/бафкане през нощта?

Пътувате ли често? - ако работата ви е свързана с чести командировки, на които няма да може да взимате животното, ще има ли на кой да го поверите? Ще бъдете ли склонни да съобразявате плановете си за лятната почивка с новия член на семейството?


Каква е причината да искате да осиновите?

Не е редно да взимате решение за осиновяване, ако то е продиктувано от желанието ви да:

Да осиновите, за да изненадате близък – отглеждането на животно е сериозен ангажимент. Ако държите да направите такъв подарък, то най-удачно би било първо да го обсъдите с получателя, а после може да го вземете със себе си и да отидете и заедно да изберете бъдещия му приятел.  Животните, взети като подарък, прекалено често завършват живота си на улицата, а причината е именно това, че решението за осиновяване сте го взели вие, а не бъдещият собственик.

Да осиновите, само защото животинката е сладка - твърде много собственици гледат на животните като на играчки, когато си ги вземат и чак в последствие осъзнават, колко неподготвени са всъщност за отглеждането им. Хората, които придобиват животни като прищявка, често ги захвърлят точно толкова бързо колкото им е отнело да се сдобият с тях.

Да осиновите само от състрадание - животните имат нужда от грижа и са ангажимент, което е нещо, за което хората не се замислят при взимането на спонтанно решение от жал. Често в тези случаи животното е пренебрегнато или резултатът е същият като при това да бъде взето само защото е ‚сладко‘.

За играчка на дете  - ако ще осиновявате животно по желание на детето ви, трябва да знаете, че отговорността ще бъде ваша. Животните не са играчки. Децата често желаят нещо ново и вълнуващо. Това включва и домашни любимци. Родителите трябва да вземат предвид, че по-голямата част от времето те ще са тези, които ще трябва да се грижат за животното. Родителите не трябва да позволяват децата да малтретират животните.





Какво животно искате да осиновите?

Трябва да вземете предвид големината и вида на дома си - Различните животни имат различни нужди - някои домашни любимци се нуждаят от повече пространство, въпреки малките си размери. Хубаво е да проучите какво пространство е нужно за вида животно, което сте си харесали.

Да вземете предвид какви животни вече живеят с вас (ако има такива) - ако вече имате котка, а взимате нова, то ще трябва да се приготвите за периода на свикване една с друга и трябва да имате възможност да ги разделите при нужда. Търпението и вниманието също играят важна роля в това. Бъдете сигурни, че можете да отделите нужното време.

Да вземете предвид другите хора в домакинството - например кучетата от по-агресивни породи едва ли са подходящи за семейства, в които има малки деца. Всеки член на семейството трябва да е съгласен с решението за осиновяване.

Що се отнася до това какво животно да осиновите – започнете с вашия характер. 

Най-добре ще е, ако осиновите животно, което отговаря на вашата личност. Например ако сте лениви и не обичате да излизате често, по-добре си вземете котка вместо куче. Ако сте избрали куче, помислете дали ще можете да се наложите пред  животно от голяма порода или по добре би било да предпочетете малка порода куче с добронамерен нрав.


В заключение, ако всичко това не ви стресне и все още желаете да осиновите и дадете дом на животинка, то трябва да знаете, че щастието някой да те очаква вкъщи, само за да ти даде любовта си е неописуемо. И си заслужава!      


Допълнителни бележки, ако сте избрали да осиновите куче.
Ако е малко пале, първите 2 месеца ще трябва да стои само вътре, докато не бъдат поставени ваксините, ще дъвче всичко, ще ви буди посред нощ, ще скимти, ще ходи до тоалетна навсякъде. В етапа на пубертета ще ви изненадва и неприятно, ще трака с ноктите, ще имате мускулна треска. Имайте предвид и, че всякакви кучешки принадлежности като каишки, поводи и други въобще не са евтини.

Ще ставате ли сутрин рано дори и в почивен ден? Дори и в смразяваща зимна сутрин?

Да го разхождате, да му осигурявате храна и да се грижите за обезпаразитяването му са само най-базовите грижи, които ще трябва да полагате за четириногия си приятел. През първата година от живота си кучетата се нуждаят от приемане на витамини и калций. Полезни са и профилактични курсове с витамини.

Мислете и за зъбите на кучето. Следете състоянието им, защото при нужда може да се стигне до ветеринар, а понякога и до хигиенни навици като миене на зъби със специална паста и четка за зъби. Друг аспект от хигиената на кучето ще бъде измиването на лапите след разходка и цялостно изкъпване с шампоан за кучета. Не използвайте вашия шампоан - кучето може да развие алергия или да му опада козината!

Проблемът с космите е неизбешен колкото и малки да са те - кучето сменя своята козина два пъти в годината. Решението на проблема може да открите във ветеринарните клиники, където се предлага услугата подстригване на вашето куче. Цените се определят в зависимост от големината.

Още по темата: 



Допълнителни бележки, ако сте избрали да осиновите коте.
Всяка котка е с различен характер, но за всички важи, че озове ли се в нова среда, то трябва да ѝ оставите време да я опознае напълно и да свикне с нея. Ако имате други домашни любимци или деца, не трябва да ги оставяте без надзор с новото попълнение у дома, докато не сте сигурни, че са свикнали едни с други.

За безопасността на новия космат другар, поставете комарници или мрежи на прозорците и помислете за ограничаване на достъпа до необезопасенa с мрежа тераса, ако имате такава. Прозорците с горно отваряне също могат да представляват сериозна опасност за една по-любопитна котка. Редно е да внимавате и с това.

Полът на котката също е от огромно значение. Има разлика в поведението при мъжките и женските животни, затова предварително се запознайте с предимствата и недостатъците на всеки пол. Има съществени различия и по отношение на кастрирането им. Какво ще стане когато мъжкото започне да маркира?

Проблемът с космите в още по-пълна сила важи и за котките.

Помислете дали всъщност не предпочитате възрастна котка! Те са идеални за по-лежерни хора, както и по-възрастни двойки. 


Няколко примера на безотговорно и необмислено осиновяване. 








Изготвил: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева за Подай Лапа - Информационен Сборник!

Редакция: Велислава Георгиева


0 comments