Най-честите причини за агресия при кучетата



Една от най-важните стъпки в справянето с кучешката агресия е откриването на причината за нея. Знаейки защо вашето куче действа агресивно,  ще можете да предприемете най-правилните стъпки за справяне с проблема. По-долу са изброени някои от причините за агресията при кучетата:

Заболяване

Някои заболявания карат кучетата да стават агресивни. Ако куче, което никога не е показало признак на агресия, внезапно започне да ръмжи, да напада или да хапе, то това може и да е причинено от болест. Болката е често срещана предпоставка за агресия при кучетата. Мозъчните тумори, заболяванията на щитовидната жлеза и вируса на бяс са само няколко заболявания, които могат да причинят началото на агресивно поведение. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да определите дали има здравословен проблем, който може да бъде причината за агресията на вашето куче.

Страх

Страхът е друга причина, заради която кучето може да покаже агресия. Обикновено то само показва агресивно поведение, ако чувства, че е в опасност и се нуждае от защита. Това може да се случи, ако кучето е притиснато в ъгъл, без да има възможност за бягство или ако мисли, че ръката, която сте вдигнали над главата му, е за да го ударите, вместо да го нахраните. Ужасеното куче обикновено ухапва само когато усеща, че не е в състояние да избяга от някои предстоящи беди и трябва да се защити.

Агресия от чувство за собственост

Агресията, породена от силно чувство за собственост се случва, когато кучето придобие собственост над храна, играчка, легло, вашия двор или друг обект. Куче, което проявява агресия от чувство за собственост, може да ръмжи, ако някой се доближи до купата му за храна или се приближава до него, когато дъвче любимата си играчка. Може също да ухапе непознат, който влиза във вашия дом. Степента на агресия варира от породата или вида на предмета на притежание. Например, кучето може да не ви обръща внимание, ако седнете до него и го докосвате, докато той дъвче гумената си играчка, но може да се обърне и да ви захапе, когато правите същото, докато той дъвче ухото на някоя друга негова играчка.

Установяване на господство

Кучетата понякога показват агресия, за да демонстрират господство. Това е по-често срещано към други кучета, но има вероятност да се случи и към хората. Кучета, които показват този вид агресия, чувстват, че са отговорни. Ръмженето, удрянето или ухапването се случват, когато усетят, че господството им се отнема. Ако кучето ви показва агресия в опит да установи господство, то може да нападне, да ръмжи или да ви ухапе, когато се опитвате да го измъкнете изпод мебелите, да го задържите, да го хванете или да направите някаква корекция на каишката му. Въпреки това внимавайте да не объркате причината за агресията на кучето ви. Изключете напълно здравословен проблем или страх, преди да приемете, че вашето куче утвърждава господство. В противен случай, корективите като мерки биха могли да направят агресията по-лоша.

Чувство на неудовлетвореност

Агресия, причинена от чувство на неудовлетвореност, често се нарича "пренасочена агресия" или бариерна фрустрация. Това се случва, когато кучето е разочаровано от това, че не може да стигне нещо и показва разочарованието си по друг начин. Пример за това е куче, което е вързано в двора и прекарва деня си в напрежение опитвайки се да стигне до куче, което живее от другата страна на улицата. Кучето обикновено лае и ръмжи, когато неговата неудовлетвореност расте. След като собственикът му дойде да го отвърже, то може да пренасочи чувството си на неудовлетвореност и да захапе собственика. Този тип агресия често се наблюдава при кучета, които прекарват много време вързани, държани на каишка или зад ограда от мрежа от тел.


Източник: Top Causes of aggression in dogs by Amy Bender published in thesprucepets
Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа - Информационен Сборник!
Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

Посетете и нашата страничка -> Подай Лапа – Българска Национална Платформа

0 comments