Кауза „Рожден ден“



Да превърнеш специалния за теб ден в още по-специален за друг, да превъзмогнеш суетата на ежедневието и материалното и да създадеш кауза, да бъдеш дарител, да бъдеш Човек – това е една история за двама млади хора, които решиха да преобразят един Рожден ден в пример за доброта и социална ангажираност.
Атанас Ставрев – Доктор Инженер, завършил в Германия и завърнал се да работи и да създаде семейство в България, навърши 31г. на 08.06.2019г и отбеляза своя празник под надслов – „Приятели, моля вместо подаръци, да дарите средства за две организации за бездомни котки“. Наско заедно със своята приятелка имат 2 осиновени котачета – Алекс и Габи, и в голяма част от свободното си време помагат на бездомни животни и организации, посещават благотворителни базари и самите те са спасявали и са се грижели за бездомни. Малко преди рождения ден са успели да спасят 3 котенца, които вече са щастливо осиновени в новите си домове.


Ситуацията в държавата ни все повече се влошава - все повече случаи на насилие над животни се констатират почти всеки ден, все повече домашни любимци остават на улицата, изоставени или изхвърлени от стопаните си, все повече животни намират своята смърт по улиците.

Любовта към животните и разочарованието от действителността в България карат Наско да призове своите приятели към благотворителност за Рождения си ден, и да даде пример на хората в България, че няма по-ценен дар от този да спасиш един живот и да изпиташ щастието, че си успял да го направиш.

Наско избра да раздели събраните средства между две котачета от две организации – Чери на Кет Хаус Пловдив и Бени на Ай Кат Рескю Пловдив. Двете организации са сдружения с нестопанска цел, където група доброволци се грижат за бездомни и изоставени животни. Котаците имат нужда от грижи, лечение и подслон, докато не намерят техните постоянни домове и семейства. Тези, които вече са спасили и излекували, живеят в приемни домове или в наети помещения от организациите, които винаги са с превишен капацитет от обитатели.


Разходите за храна, консумативи, наем и ветеринарни услуги са постоянни и ежедневни. Също така се опитват да контролират бездомната популацията по най-хуманния начин - чрез кастрации. Разходите са високи, често организациите са длъжници на ветеринарни клиники и трудно се справят с поемането на нови случаи.

Коте Чери и коте Бени, на които Наско реши да помогне за покриване на сметките им във ветеринарната клиника, са две изстрадали котета, които са били спасени на ръба на силите им. Към сегашен момент Бени е настанена в приемен дом, а Чери е изписана и се възстановява под домашни грижи.
Средствата, които се събраха по случай рождения ден, бяха дарени на място в Централна Ветеринарна клиника, а дарителите, които заслужават адмирации, че уважиха желанието на Наско и се включиха активно в каузата за събиране на средства са:
  • Анета и Стефан Стефанови
  • Анастасия Караджова
  • Александър Тасков
  • Мариела и Атанас Йончеви
  • Мирела Димитрова
  • Петромил Терзиев
  • Методи Кирилов
  • Милиян Миланов
С дадения пример бихме искали да отправим призив към всички хора – Не купувайте, осиновявайте и помагайте на животните! Позитивите от осиновяването са безброй. Като за начало животните носят радост в дома, без значение как са попаднали в него. Животните са перфектен приятел. Те са до нас неотлъчно, докато са живи.
За тях ние сме всичко и единствено ние придаваме смисъл на съществуването им.

Точно затова изоставянето им е изключително нехуманна проява. В много видове специализирани заведения на Запад, а дори в затвори, общуването с животни се смята за изключително успешен начин за терапия и социализация. А когато тези животни са от приюти, положителните ефекти от общуването са двустранни. Едно осиновено животно се превръща в по-необикновен и по-верен приятел.

Освен че правите добро, когато осиновявате, вие отваряте дома си за някой, който винаги ще ви бъде благодарен за любовта и вниманието, с които го дарявате и ще ви го показва постоянно. Приютът и улицата са много далеч от идеалното място за живеене на едно куче или котка. През деня, когато времето е хубаво, ние виждаме едни щастливи косматковци припичащи се на слънце.

Но гладът, студът, горещината, паниката от градските шумове и движението на колите, страхът от недобронамерените хора – всичко онова, което носи животът навън, за съжаление заема по-голямата част от ежедневието на едно улично животно. Затова, когато осиновим, ние даваме не само обич и внимание, а също и здрав сън, сигурна храна, спокойствие и възглавничка, на която нашият нов приятел да положи глава.

По повод събитието Наско и приятелката му споделиха – „Да, ние се занимаваме с благотворителност към животни и помагаме, но това далеч не е кой знае какво, в крайна сметка благотворителността е дълг на всеки един към нашето общество. Дали животни, деца или хора в неравностойно положение, човек трябва да намери своята кауза и да помага спрямо възможностите си.“


Текст: Александра Димитрова
Редакция: Велислава Георгиева Стилистика: Бетина Тихомирова

0 comments