Как да разрешим обичайните проблеми с използването на котешка тоалетна?


Въпросите, които са свързани с проблемите около използването на котешка тоалетна, са доста. Затова тази статия има за цел да даде повече яснота по тази тема.

След като се родят, малките котенца не са наясно как точно да използват котешката тоалетна, затова ще се наложи вие да ги научите. От своя страна, възрастните котки могат бързо да изградят такива навици, но има някои предпоставки, свързани с местообитанието или здравословното им състояние, които могат да ги подтикнат да не изполват пясъчника по предназначение.


Защо котките имат проблеми с ходенето до котешка тоалетна?

В повечето случаи вашата котка не използва своята тоалетна или заради поведенчески проблеми, или защото нещо я е провокирало и раздразнило. Разбира се, има и медицински причини, поради които животното да не може или да не желае да използва котешка тоалетна, но ако забележите промени в изпражненията или поведението му, веднага заведете домашния си любимец си на преглед при ветеринар.

Медицински причини, поради които котката избягва да използва котешка тоалетна:
  • Диабетът и бъбречните заболявания увеличават количеството на произведената урина и засегнатата котка може да не успее да стигне до тоалетната си навреме;
  • Котка, която има артрит, може да има затруднения да се качи на тоалетната си;
  • Болезненото уриниране, причинено от заболявания на долните пикочни пътища, може да попречи на котката да използва успешно своята тоалетна;
  • Заболявания, свързани с изхождането, като запек или диария, също могат да създадат проблем;
  • Болка в лапичките може да причини неудобство на котката заради камъчетата в тоалетната и да я накара да се изхожда другаде;
  • Деменцията при възрастните котки може да ги накара да забравят къде се намира тоалетната им или как да я използват правилно. Много стари котки пък понякога се отучват от своите навици, ако развият Алцхаймер.

Психологически причини, които карат котката да избягва котешката тоалетна:

  • Ако вашият ветеринарен лекар е изключил медицинските причини за проблема на вашата котка, следващият ви ход е да разгледате, психологическите причини, поради които любимецът ви не използва правилно тоалетната си. Например:
  • Котка, страдаща от тревожност при раздяла, може да спре да използва тоалетната си. Възможно е отнеме до две седмици или по-дълго, за да се възстанови старите си навици;
  • Ако сте заминали за продължителен период от време, вие ще миришете различно на вашата котка. Затова когато се върнете, това също може да промени привичките й;
  • Коте, което е стресирано, може временно да спре да използва тоалетната си след някакво по-голямо събитие или случка като например преместване в нова къща, поява на нови членове на семейството, пристигане или заминаване на други домашни любимци;
  • Отегченото или обездвижено коте може да има проблеми с тоалетната, така че дайте на домашния си любимец си много играчки и ежедневно време за игра и упражнения, за да предотвратите скуката, която е друг източник на стрес.
  • Понякога проблемът може да е някакъв аспект, свързан със самата тоалетна, който не отговаря на високите стандарти на котето. Възможностите са няколко:

Мръсна тоалетна

За котките чистотата на тоалетната е много важна, затова ако тя е замърсена, те са склонни да търсят други места, където да се изхождат. Обонянието на котката е многопо-остро от човешкото, така че дори и лекият мирис за нея може да бъде отблъскващ. Затова дръжте тоалетната й чиста и често сменяйте постелята й.

Неудобно местоположение

Котката ви иска лична неприкосновеност, затова поставете тоалетната в зона, където да бъде най-малко обезпокоявана. Нежелани посещения и неприятни шумове могат да накарат вашата котка да ходи по нужда на други места. Домашната ви любимка също така не би искала нейната тоалетна да е близо до леглото и купата й за храна.

Тоалетна с малък размер

Ако котето е малко, размерът на тоалетната не е от голямо значение. Но ако е по-голямо, то ще има нужда от повече пространство. Котките предпочитат тоалетни поне 1 или 1/2 пъти по-дълго от телата им. По-големите котки може да увиснат над ръба на стандартна тоалетна. В други случаи една по-голяма маца може да уцели размера, но пък да не иска да стои върху изпражнението, за да го покрие. Резултатът от това е, че недоволната котка може да започне да драска външната страна на тоалетната.

Недостатъчно тоалетни

Много любители на котките имат повече от една. Ако сте собственик на две или повече котки, в възможно е да изникнат проблеми заради това, че те може да се скарат за котешката тоалетна. Причината за тази ситуация е, че някоя от котките може реши да поеме собствеността върху пясъчника и да се опита да попречи на другите да го използват. В такъв случай е добре да купите повече тоалетни.

Уверете се, че тоалетните са в различни помещения или в отделни етажи, ако живеете в къща, така че да не могат да бъдат охранявани от една определена котка. Причината за това е, че тя може да изисква повече от една тоалетна, защото предпочита една за уриниране и друга за ходене по голяма нужда.

Грешен избор на постелката за тоалетна

За да поддържате навиците на домашния си любимец за правилното използване на тоалетната, обърнете внимание на постелята, която той харесва. След като откриете какви са предпочитанията му, се придържайте към тях. Вашата котка обича статуквото и всяка промяна в постелята на тоалетната може да я накара да промени своите навици.
Качествената постелка поглъща влагата и абсорбира отпадъците и миризмате. Ако имате конкретен продукт като предпочитание, можете да започнете да приучавате котето от бебе към него. Но възрастните животни имат свои собствени желания и няма да спечелите битката. Ако обаче сте опитали всичко и сте елиминирали други възможни причини за проблемите с тоалетната на котката ви, смяната на постелята може да се окаже начинът, по който да си решите проблема.

Проверете дали вашата котка ще ходи на линолеум, дърво, хартия, килим или кърпа. Опитайте с по-малка постеля, с празна тоалетна или с тоалетна хартия. Може да добавите остатък от килим или да сложите стара кърпа за ръце. Идеята е да се обърне внимание на повърхността, която котката ви обича да използва, и да се опитате да я дублирате в нейната тоалетна, за да помогнете на животното да възстанови добрите си навици за изхождане.

Ако подозирате, че вашият домашен любимец е болен, незабавно се обадете на ветеринарния му лекар.

За въпроси, свързани със здравето, винаги се консултирайте с него, тъй като той го е преглеждал, знае историята на здравето му и може да даде най-добрите препоръки за него.


Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Катя Петрова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments