Козината на котките – проблеми и поддръжка

Ресането на котката ви не само отстранява мръсотията, мазнините и мъртвите косми от козината й, но и помага за премахване на кожните люспи и стимулира кръвообращението, подобрявайки цялостното състояние на кожата. С ресане един или два пъти седмично ще запазите здравословния блясък на козината на котката ви и ще се забавлявате заедно с нея.

Заедно ще откриете, че редовните процедури са особено полезни. Когато домашният любимец остарее и не е в състояние да се грижи сам за козината си, ще знае, че може да разчита на вас.



Здрава козина

Преди да четкате, проверете състоянието на козината на вашето коте. Ако тя е здрава, космите й ще имат естествен блясък и ще са меки и пърхащи под ръката ви. Не трябва да има плешиви петна или признаци на бълхи и кърлежи. Здравата кожа трябва да бъде без рани и необичайни подутини.


Ресане на късокосмести котки


Сресвайте с метален гребен котката си от главата до опашката, за да премахнете мръсотията и мъртвите косъмчета. Уверете се, че работите по дължината на козината, четкайки в посоката, в която растат косъмчетата. Ако решете в обратна посока, ще вдигнете косъмчетата нагоре и назад, което ще създаде неприятно усещане за котето. Сресвайте цялото тяло, включително по гърдите и корема, като се концентрирате върху всяка част поотделно, за да премахнете мъртвата козина и заплитанията. Гумената четка може да бъде особено ефективна за премахване на мъртви косми при котки с къса козина.


Ресане на дългокосмести котки


Котки с дълги косми, които живеят навън пролетно време, както и тези, които живеят в закрити помещения с изкуствена светлина и отопление, сменят козина почти през цялата година и се нуждаят от ресане на всеки няколко дни, за да се премахнат мъртвите косъмчета и да се предотвратят заплитания. Започнете с корема и краката на котето, като нежно сресвате козината нагоре към главата.

Четкайте козината на врата към брадичката. Накрая направете път по средата на опашката й и внимателно изчеткайте козината от двете страни. Можете да поръсите талк на прах върху образуваните възли и внимателно да използвате пръстите си, за да ги разплетете. (Уверете се, че животното не вдишва и не поглъща талка на прах). Ако възлите не се отплитат, пробвайте с тример. Употребата на тримери може да изисква посещение при професионален груминг или ветеринарен специалист. Преглед на тялото на котката

По време на седмичните си сесии за ресане прокарайте пръстите си по тялото на котката, като проверявате за рани, неравности и скрити заплитания. Също така опипайте за кърлежи и бълхи, черни петна от изсъхнала кръв, останали от бълхи. Прокарайте поглед под опашката й, за да проверите за изпражнения, свързани с погълната козина, които може да се наложи да бъдат премахнати с ножичка. Важно е и да направите проверка на ануса на вашата котка за тении или остатъци от изпражнения с размер на ориз - това може да показва наличието на тения.

Проблеми с кожата

Котките също могат да страдат от кожни състояния, които не включват бълхи, кърлежи или други паразити.

Ако котката ви показва някой от следните признаци,заведете я незабавно при вашия ветеринарен лекар:
  • учестено чесане
  • прекомерно облизване и почистване на козината
  • ухапвания по кожата и козината
  • подутини под кожата
  • повишено падане на козината или оплешивяване

Космени топки


Ако не решете редовно котката си, това може да доведе до болезнени заплитания от косми в корема й. Ще разберете дали любимецът ви страда от космени топки, когато ги повръща на пода или ги изхвърля в изпражненията си. Ако въпреки редовното ресане, котката ви продължава да страда от космени топки, има на разположение няколко лекарства. Моля, помолете вашия ветеринарен лекар да препоръча решение.

Нервно почистване


Здравата котка се самопочиства редовно и внимателно. Ако обаче котката ви натрапчиво облизва определени части от тялото си, причинявайки си плешиви петна и рани, моля, нужно е да я заведете на ветеринарен преглед. Причините могат да са бълхи, алергия или стрес, които могат да бъдат разрешени чрез промяна на нещо в режима на животното.

Диета

Много проблеми с козината и кожата са свързани с хранителния режим, който е възможно да предизвиква алергия. Избирайте пълноценна храна, подходяща за възрастта и спецификите на вашата котка, давайте много прясна вода и никакви или малко лакомства, за да се грижите регулярно за кожата и козината. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, заедно ще определите правилната храна и оптималния график за хранене за вашата котка.

Източник: https://pets.webmd.com/cats/cats-fur-problems-
grooming?fbclid=IwAR1yq6PAJXNlyygVROq6Rab1DvjdzYLa23a0puqs3wgJqGgMZMPzLgG1-kI#1
Превод: Александра Димитрова за Подай лапа- Информационен сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Александра Димитрова

0 comments