Несметните богатства, които получавам от Подай лапа!

За тези, които не знаят, аз съм създателката на “Подай лапа - Осинови ме!’’.

Няколко неща ме карат да напиша тази статия, някои от тях са скорошни разговори с хора извън сферата на активизма, други са свързани с моята нагласа и желание да разкажа защо проекти като “Подай лапа!” са така важни и толкова възнаграждаващи за сърцето и отвъд.

Преди няколко дни се случи да говоря с жена, англичанка, която изглежда не беше лесно да впечатлиш. Интересуваше се от работата ми по проекта, но когато разбра, че не печеля нищо за работата си, ме изгледа снизходително, сякаш съм глупачка, щом работя толкова по проект, който не ми носи финансови дивиденти. В този момент успях да й отговоря, че за мен проектът е труд на любовта - отнема време, има трудни моменти, но го обичам и за мен е ценна дейност, от която не бих се отказала. Допълних, че аз финансирам проекта с лични средства, като дарявам част от доходите си от частния ми бизнес за дейността и не търся облаги, защото каузата и животните имат нужда от мен.

Усетих, че въпросната жена поне разбра колко е важен за мен проектът, но в очите й остана същото снизхождение. Разговорът по темата не продължи, но на път към вкъщи не можех да спра да мисля за всички неща, които трябваше да й кажа. Защото осъзнах, че нейното снизхождение идва не от неразбиране, че каузата е близка до сърцето ми, а от неразбирането на това да работиш без облага. Защо ли се подведох да й говоря за мотивацията и любовта си към проекта, не знам… Може би счетох, че това само по себе си е отговор на въпроса защо работя без облага. Но истината и отговорът, който трябваше да й дам, всъщност е за всички облаги, които получавам от работата си в „Подай лапа!“.

Аз наистина получавам несметно богатство от работата си в „Подай лапа!“. Това богатство е неизмеримо с материални облаги. Този вид облаги не можеш да си купиш на пазара, онлайн, с печеливш билет от лотарията или дори с молитва. Имам три канала, по които тези облаги стигат до мен.

Първият е от моята лична работа и труд. Вторият е от моите доброволци. Третият е от обществото. Тези три в комбинация ми носят гореспоменатото несметно богатство. Но това звучи неясно, затова ще обясня в детайли.

Моята лична работа и труд.


Аз обичам да работя над свои проекти, да ги развивам, да прогресирам с тях и разбира се - те да имат позитивно влияние върху живота на хора и животни. Когато жъна успехи от всякакъв вид, аз се чувствам възнаградена за своят труд. Гордея се с постиженията си, чувствам се изпълнена с радост, чувствам се мотивирана и заредена за още предизвикателства. Успехът е като наркотик за мен, той е силен мотиватор и изключително пристрастяващ. Усилената работа и трудът над неща, в които вярвам и за които ме е грижа, са методът, чрез който мога да достигна до успеха и социалните промени, за които се боря.

Ето и уравнението за първия ми доход от работата по „Подай лапа!“:

Кауза в която вярвам + Усилен труд = Успех!

Моите доброволци.


За тези, които не знаят, доброволците на „Подай лапа!“ са сърцето на проекта, без тях той е загубен. Доброволците ми са изключителни хора, с които споделяме виждания, цели, надежди, мечти, неволи и още много други неща - за мен те са като семейство, което аз съм избрала. А това мое избрано семейство често ми напомня на войска, сплотена от каузата и отдадена на борбата за един по-добър свят за животните и хората в България. Моите доброволци са воини, герои, борци за по-добра България! Борци и дейци за цивилизована България, където няма страдащи животни нито по улиците, нито в домовете на хората. Моите доброволци винаги пълнят и моето сърце с надежда и хъс за работа, дори когато аз самата се чувствам сломена от бруталните зверства, на които ставаме свидетели твърде често в нашата работа. След всеки разговор с моите доброволци, аз се чувствам обнадеждена, по-силна от преди, още по-горда от каузата и работата ни и още по-настървена да подкрепям екипа си и да се борим заедно за нещата, в които вярваме!

Това е уравнението на втория ми доход в „Подай лапа!“:

Споделена кауза + Избрано семейство + Борба за промяна = Надежда и хъс!

Обществото.


Ако следвате мисълта ми правилно, може би вече виждате защо именно обществото е третият ми носител на облаги. През последните 10 години много неща в България се промениха: вече имаме много по-будно общество, което открито говори за насилието над животните, има много повече хора, които спасяват животни и много повече активисти за права на животните. Може да не се вижда толкова, но добрите дела и пример, които много от нас дават на останалите, са заразни и колкото повече от нас се включват в борбата, толкова по-голяма и скорошна ще бъде промяната, към която се стремим. Затова, когато работата на „Подай лапа!“ спомага и допринася за промените в обществото в България, когато виждам, че трудът ни е ценен и от значение, аз се чувствам възнаградена. Когато виждам как повече хора се присъединяват към нас и заедно постигаме промяна към добруването на животните, сърцето ми празнува и знам, че пътят към победата е сигурен, но трябва упоритост, надежда и работа на войските, сплотени от каузата и желанието за една по-добра България. Желанието ми да бъда част от промяната, а не част от бездействащите мрънкачи, както и това, че виждам плодовете на труда ни в обществото, е третата и безценна облага, която получавам като доброволец.

А това е уравнението за третата ми облага, която получавам като доброволец за „Подай лапа!“:

Растящо, будно и активно общество + Работа по каузите = Позитивна обществена промяна!

Взети заедно, тези три облаги ми носят много повече, отколкото може да си представите.

Лични успехи + Надежда и хъс + Позитивна обществена промяна

С работата си по „Подай лапа!“ аз печеля много, всеки божи ден!


Проектът ме постави в ситуации, в които трябваше да развия умения, полезни в живота и кариерата ми. В лицето на екипа си аз имам свое избрано семейство, сплотено от обща кауза, виждания и прочие. Това семейство е сърцето на „Подай лапа!“. Това колективно сърце е и в моето сърце, а сърцата на всички ни бият в синхрон и се борят за живот: за живота на проекта, на каузите, на животните, за по-добър живот в България. А позитивната обществена промяна, за която се борим, е в името на една България, от която младите не бягат, а в която искат да се върнат и родината, в която искат да живеят.

Аз съм богата, защото работата като доброволец и всичко, което идва с нея, ме прави такава!

Затова и искам да окуража всички, които копнеят да видят една по-добра и променена България - доброволствайте за каузите, в които вярвате! Проявете инициатива, дайте добър пример и други ще ви последват - това е единственият начин, по който ще печелите несметни богатства и ще бъдете част от промяната, която искате да видите в света.
Ако се интересувате от доброволстване с Подай Лапа, четете как може да се присъедините към нас тук > Доброволствай


Автор: Лиса Антонова
Редактор: Росица Талева
Стилист: Лиса Антонова

0 comments