8 причини, заради които котките отказват храна

Котките са много фини и придирчиви същества, затова не е необичайно, ако изведнъж решат, че вече не иска да ядат определена храна. Понякога обаче спират да се хранят поради по-сериозни причини и би било добре да сте наясно с възможните проблеми. Има някои неща, които можете да направите у дома, за да помогнете на котката си, но понякога е нужна ветеринарна намеса.

Защо отказът от храна би могъл да бъде проблем?


Ако една котка не се чувства добре, изяла е нещо, което е заседнало в стомаха или червата ѝ , или просто не харесва храната, която ѝ предлагате, е напълно възможно да откаже да се храни. Множество заболявания и проблеми, които причиняват болка или дискомфорт, могат да доведат до липса на апетит. Когато една котка не иска да яде,това е просто вторичен симптом на проблема, а не е основният проблем. Независимо от причината обаче, ако котката ви спре да се храни, положението може да е сериозно.

Котките, особено затлъстелите, могат лесно да развият чернодробна липидоза, ако спрат да се хранят за няколко дни. Това заболяване, често наричано мастна чернодробна болест или синдром на мастния черен дроб, може да бъде фатално, ако не се лекува. Това е основната причина, поради която е толкова важно да следите дали писаната ви се храни добре.

При мастна чернодробна болест черният дроб се претоварва при опит да превърне мазнините в енергия и след това се влияе отрицателно от мазнините, които впоследствие се съхраняват около черния дроб на вашата котка. Черният дроб е много важен орган и ако не работи ефективно, котката ви няма да оцелее без незабавно лечение от вашия ветеринарен лекар.

Проблеми със здравето, които карат котката да спре да се храни

Респираторни заболявания


Респираторните проблеми могат да повлияят на обонянието или способността на котката ви да диша и следователно да я накарат да спре да се храни. Болестите на горните дихателни пътища понякога запушват носа, водят и до освобождаване на секрети, което причинява временна загуба или ограничаване на зрението и обонянието.

Заболяванията на долните дихателни пътища могат да засегнат белите дробове на котката, причинявайки затруднено дишане. Тези дихателни проблеми биха могли да бъдат лесно отстранени с обикновени антибиотици или да се окажат по-сложни, какъвто е ракът. Независимо от тежестта на респираторния проблем, ако болестта не позволява на котката да помирисва храната си или я кара да се чувства зле, това може да афектира върху апетита на животинката.

Болести на храносмилателната система


Проблеми със стомаха, червата, панкреаса на котката или други части на храносмилателната ѝ система могат да я накарат да спре да се храни. Вашата котка може също да повръща, да има диария или коремна болка заедно с храносмилателните проблеми, но обикновено намаляването на апетита ще бъде един от първите признаци на проблем с храносмилателната система. Киселинен рефлукс, тумори, дисбаланс на чревните бактерии, паразити, раздразнено заболяване на червата и други оплаквания при котката може да варират от прости до много сериозни.

Чуждо тяло


Някои котки обичат да ядат неща, които не бива, а понякога развиват космени топки. Тези обекти могат да се забият в стомаха или червата на котката. Предмети, които не трябва да бъдат в стомаха на котката, се наричат ​​чужди тела и ако чуждото тяло е заседнало, то образува препятствие. Последното няма да позволи на храната да премине през храносмилателния тракт и затова котката може да започне да повръща и най-вероятно да спре да се храни. Чужди тела, които не се забиват, могат просто да причинят повръщане и диария, а следователно и липса на апетит.

Дентална болест


Болните или болезнени зъби и венци могат да накарат котката да спре да се храни. Писаните могат да счупят зъби, да развият резорбтивни лезии по зъбите си и възпаление на венците, да получат зъбни абсцеси и други зъбни проблеми, които причиняват болка в устата. Подобно на хората, котката може да не иска да яде, ако устата я боли. Проблемите със зъбите са трудни за диагностициране при животни, които не са упоени.

Проблеми с храните, които карат котката да спре да се храни

Мирис на храната


Котките могат да бъдат ярки индивидуалности. Някои ще харесват един мирис на храната в продължение на месеци или години и след това изведнъж решават, че не искат да ядат повече продукт с такъв аромат. Обикновено това е чисто предпочитание, но понякога производителите на храни променят съставките без видими следи върху опаковката.

Форма или текстура на храната


Котките също могат да бъдат чувствителни към определени форми и текстури, когато става дума за храна. Някои от тях обичат триъгълни форми, други харесват кръгли, а трети ще ядат само твърда или консервирана храна.

Разваляне на храните


Ако неволно се опитвате да накарате вашата котка да яде храна с изтекъл срок на годност или развалена такава, тя може да откаже. Проверете срока на годност на опаковката или най-малкото, дайте на животинката да подуши, за да видите чрез реакцията дали продуктът мирише зле.

Промяна на храна


Ако вашата котка е спряла да яде обичайната си храна, винаги е добра идея да проверите дали производителят не е променил нещо в технологията. Понякога котките показват, че нещо не е наред с храната им, и отказват да я ядат, ако не познатата.

Как да накарате котката си да яде

В зависимост от причината, поради която котката ви е спряла да се храни, може да успеете да направите нещо, за да започне да яде отново.

  • Ако заболяване на горните дихателни пътища затруднява котката да помирише храната си, може да изчистите носните ѝ канали, като я поставите на водна баня или сложите солни капки в ноздрите ѝ. Това ще помогне за разграждането на носния секрет и за способността ѝ да помирише храната си, както и да диша по-лесно.
  • Може да се наложи да затоплите храната на котката си или да ѝ предложите по-силно ароматизирана храна, за да я примамите да яде. Няколко секунди в микровълновата са необходими, за да сгреете консервирана котешка храна или риба тон.
  • Опитайте да нахраните котката си с различен вкус, текстура или форма на храна. Опаковката на храната трябва да съдържа поне част от тази информация.
  • Проверете дали ароматът на храната, която котката ви винаги е яла, се е променил наскоро и ако е така, опитайте се да намерите друга храна със същия аромат. Ако не сте сигурни в уханието, опитайте да се обадите на производителя на храната.
  • Заведете котката си на ветеринар, ако е спряла да яде. Това е най-бързият начин да разберете дали има медицинска причина, като запушване от чуждо тяло или стоматологично заболяване. Ще получите информация за загубата на апетит и за най-добрия начин да се избегнат по-големи проблеми като чернодробна липидоза.
  • Предложете малко котешка храна, консервирана риба тон, пиле или храна за повишаване на апетита на вашата котка.
  • Дайте на вашата котка Витамин В12. Има орални форми на витамин без рецепта, както и инжекции, които вашият ветеринарен лекар може да приложи. Известно е, че B12 повишава апетита на котките и често се препоръчва при котки с храносмилателни проблеми. Тъй като е водоразтворим витамин, няма да навреди, ако дадете на вашата котка този вид добавка.


Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments