Как дебелите кучета са отражение на затлъстяването при хората

Дебелите кучета вече са нещо нормално в Америка. Ако това не ви изненадва, няма да се впечатлите и от факта, че наднорменото тегло при кучетата е силно свързано с това при хората. И както при хората, така и при кучетата затлъстяването води до рискове за здравето като диабет и коронарни нарушения. Да не говорим, че наднорменото тегло намалява продължителността на живота средно с 1.8 години според експертите по кучешко хранене.


Добрата новина е, че не е чак толкова трудно да помогнете на домашния си любомец да отслабне. В следващите минути ще получите няколко указания как да намалите теглото на кучето си, което е важно за живота и здравето му. Ето какво трябва да знаете:

С наднормено тегло ли е кучето ми?


Ето един лесен начин да разберете дали домашният Ви любимец е с наднормено тегло. Когато натиснете с пръсти гръдния кош на кучето Ви, трябва да напипате ребрата му с ръцете си. Те не трябва да са покрити със слой мазнина. От друга страна ребрата не трябва и да са ясно видими, тъй като това би означавало, че кучето Ви е с тегло под нормата.
Разстоянието между гръдния кош и опашката на кучето Ви е неговата талия. Когато погледнете кучето си отгоре, трябва да виждате добре очертана талия.

Ако кучето Ви не е преминало този тест, ето няколко полезни съвета как да му помогнете да свали тегло.

Прехранвате ли кучето си?


Много хора прехранват кучетата си несъзнателно. Четете етикета на кучешката храна и се уверете, че давате количество, подходящо за размерите и теглото на Вашето куче. Използвайте долната граница от препоръчаното на етикета количество, тъй като препоръчаните от производителя количества обикновено са прекалено завишени.

Друг вариант е да преминете на храна за кучета с наднормено тегло. Тези храни обикновено са с по-ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри. Имайте предвид обаче, че високото съдържание на фибри може да доведе до разхлабени изпражненията при кучето Ви, докато свикне с диетата. За да направите промяната по-лесна, постепенно увеличавайте количеството на нискокалоричната храна за сметка на обикновената.

Давате ли на кучето си твърде много лакомства?


Ако сте като повечето собственици на дебели кучета, то най-вероятно давате на кучето си прекалено много лакомства. Тези малки хапвания през деня се натрупват много лесно, особено ако кучето Ви е по-старо и по-малко активно.

Ами човешката храна? Повечето храни, които ядем ние хората, са твърде богати на мазнини, захар и сол, за да бъдат полезни за кучета – и са твърде калорични. Не само, че човешката храна помага за затлъстяването на кучето, но може и да причини стомашно-чревни неразположения и панкреатит - животозастрашаващо състояние.

Някои човешки храни също така са токсични за кучета. Ако решите да давате на кучето си човешка храна, нека да са зеленчуци и нетлъсти парчета месо. И не прекалявайте.


Помогнете на дебелото си куче да отслабне, като го накарате да бъде активно


Някои кучета са мързеливи по характер. Оставени без контрол, те биха се излежавали по цял ден. Като отговорни любители на кучета, наша отговорност е да ги раздвижим отново.
Дебелите кучета, които не се упражняват достатъчно, не само качват тегло, но и губят мускулна маса, което може да довете до ортопедични проблеми. Ако кучето ви не е било активно от доста време, започнете да се разхождате с него по десет минути на ден, като постепенно увеличите разходката до тридесет минути дневно.

Ако сте прекалено заети и не можете да вместите разходки в графика си, опитайте да помолите за помощ някой доверен съсед или приятел, който би се радвал да разхожда домашния Ви любимец. Също така може да помислите да наемете човек, който да разхожда кучето Ви.

Други съвети, които могат да помогнат на кучето Ви да отслабне


Уверете се, че всички в семейството Ви са наясно и помагат на кучето Ви да свали тегло. Всички Ваши усилия ще са напразни, ако останалата част от семейството Ви му дава тайно човешка храна или други лакомства.

Дебелите кучета и отслабването: Заключение


Наднорменото тегло при кучетата е разрастващ се проблем. Това е тенденция, която е отражение на нашия начин на живот. Наша отговорност е да предпазим безценните си домашните любимци от този риск за здравето им. Помогнете на кучето си (а може би и на себе си) да отслабне, за да води по-здравословен и по-дълъг живот.



Източник: How Fat Dogs Mirror Human Obesity By Gary Le Mon
Превод: Лора Белчева за Подай лапа!
Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments