Как да поддържате възрастното си куче здраво

В наши дни домашните любимци живеят по-дълъг и здравословен живот от преди. Те са важна част от семейството. Като загрижени стопани винаги усещаме кога домашните любимци имат медицински проблем. В такива случаи нуждата от добър ветеринар, който да прегледа и лекува животинката ни, е повече от необходима. Също толкова важен е и годишният профилактичен преглед.


Домашните любимци остаряват по-бързо от хората, затова е важно да преминават обстоен преглед ежегодно. Дори здравите възрастни кучета претърпяват промени, които трябва да бъдат наблюдавани или коригирани, за да не доведат до сериозни здравословни проблеми на по-късен етап.


Грижа за зъбите


Когато кучето порасне, ветеринарят преглежда обстойно зъбите и венците му за парадонтоза и зъбен камък. Специалистът дава ценни съвети за поддържане на оралната хигиена на домашния любимец. Вероятно ще препоръча да миете регулярно зъбите на вашето куче.

Взимането на предпазни мерки може да спаси любимеца ви от загуба на зъби, сърдечни проблеми и заболявания на бъбреците, които са следствие от разпространяване на бактерии от устата към кръвния поток на животното.

Теглото


Наднорменото тегло крие огромна опасност за здравето на домашните любимци. Ако животното ви има излишни килограми, лекарят ще прецени дали състоянието е свързано с медицински проблеми, или се дължи на храненето или липсата на движение.

Чрез балансираща диета на домашния любимец ще намалите риска от затлъстяване, сърдечна или бъбречна недостатъчност, както и проблеми с кожата и храносмилателната система. Поддържането на здравословното тегло ще предпази ставите на домашния любимец от прекомерно натоварване и ще имате един щастлив и активен другар.


Вътрешните органи


Ветеринарят ще преслуша много внимателно сърцето и дробовете на вашия домашен любимец, за да се увери, че всичко е нормално, а и да открие промени, които се появяват с напредване на годините.

Коремът на животното ще бъде палпиран (проверен чрез напипване) – така ветеринарят ще усети всички органи и ще прецени дали те са наред. Очите и ушите също ще бъдат обстойно прегледани. Вашият Шаро не може да прочете очната таблица, но докторът има как да разбере дали структурата на очите е нормална и дали зрението на кучето е добро.
Лекарят ще провери също за подути жлези, тумори на гърдите, мастни образувания по кожата, уголемяване на простатата при мъжките кучета, както и дали кожата и козината са в добро състояние.

Обезпаразитяването


Вътрешните паразити (например червеи в червата и червеи в сърцето), както и външните – бълхи и кърлежи, представляват постоянна заплаха за вашия домашен любимец. Науката за контролирането на тези паразити се развива с огромна скорост. Ветеринарите могат да предложат най-комплексните и безопасни продукти, които да ползвате.

Тъй като ветеринарят ще вижда вашия домашен любимец всяка година, те ще се опознаят много добре. Именно така специалистът ще забележи промени, които вие сте пропуснали. Ветеринарите са в течение на съвременните събития в областта на медицината, именно за да могат да ви дадат най-актуалната информация за това как да поддържате вашия любимец здрав и щастлив.

Лекарят на другарчето ви е негов приятел за цял живот.


Превод: Диана Костадинова за Подай лапа- Информационен Сборник!
Редакция: Светослава Хараламбова
Стилистика: Лиса Антонова

0 comments