Бъдещи майки и котките – какво трябва да знаете за токсоплазмозата



Едно от първите неща, които някои хора автоматично ще Ви кажат, когато споделите, че сте бременна, е да подарите котката си. Всички смятат, че лесно можете да се заразите с токсоплазмоза от домашните писани. Това не е вярно.


Факт е, че някои котки може да Ви заразят с опасен микроскопичен паразит, но това до голяма степен важи за бездомни животни, за които никой не е полагал грижи. На риск са изложени най-вече котките от улицата, които ловуват мишки. Нападайки заразено животно, има възможност и котките да се заразят с паразита. После го разнасят чрез тоалетната си. За това се тревожат лекарите и много бременни жени, тъй като, ако бременна жена се зарази с токсоплазмоза, тя може да направи спонтанен аборт или да роди дете, което е с вродени аномалии. Когато жената е прекарала токсоплазмоза преди бременността, няма опасност за плода. Домашните любимци обаче трудно биха могли да станат преносители на токсоплазмоза.

Ако решите да се откажете от котката си, ще причините болка както на себе си, така и на нея. Същевременно по този начин не се предпазвате от заразяване, защото има и други начини за инфектиране, които не са свързани с животното. По-разумно е да разберете най-важното за токсоплазмозата, за да знаете как да се предпазите от нея:

Хората се сдобиват с паразита, ако несъзнателно го погълнат. Рискът от това да вдишате или погълнете паразита, който се съдържа в изпражненията на котките, е много по-малък от този, който съществува, когато се храните с недопечено свинско месо. Затова, ако лекар Ви каже, че е добро решение да се откажете от нещо, по-добре би било това да е свинското месо, а не котката Ви.За токсоплазмоза трябва да се изследва бременната жена, а не котката. Писаната ще даде положителен резултат, дори много отдавна да е била изложена на паразита, но риск има само, ако го изхвърля в изпражненията си, което обикновено се случва за много кратък период. Ето защо да се тества котката е безсмислено.

Тестуването на бременна жена, от друга страна, може да бъде полезно. Ако вече е проверено и тестът положителен, това означава, че в миналото е била заразена с токсопазмоза и дори да бъде изложена отново по време на бременността, нероденото й дете няма да бъде засегнато. Ако тестът е негативен, тогава тя трябва да вземе предпазни мерки.

Бременните жени може да предпазят себе си и бебетата си от токсоплазмоза по лесен начин. Просто е нужно да следват някои препоръки:

  • Нека някой друг чисти котешката тоалетна! Съпруг, приятел, роднина. Така ще имате по-малък досег с изпражненията, от които евентуално бихте могли да се заразите.
  • Ако сте бременна и трябва Вие да чистите тоалетната, правете го поне веднъж дневно, нека е чисто в нея! На паразита са нужни 24-48 часа извън тялото на котката, преди да бъде способен да причини инфекция. Затова честото почистване на тоалетната намалява значително възможността от заразяване.
  • Носете ръкавици, ако Ви се наложи да чистите котешка тоалетна или да работите в градината! Измивайте ръцете си след това!
  • Добре обработвайте термично всяка храна, която съдържа свинско, избягвайте сурово месо!
  • Не пускайте котката си навън, за да намалите шансовете тя да се зарази при ловуване.
  • Сигурни сме, че не бихте искали детето Ви да е като роза, отгледана под похлупак. Домашен любимец и бебе могат да съжителстват, ако стопаните полагат нужните грижи и са добре информирани.


Желаем Ви щастие и красиви моменти както с животинчето, така и с детето Ви!


Автор: Светослава Хараламбова за Подай лапа!
Редакция: Росица Талева
Стилистика: Лиса Антонова

Източник и преведени извадки от: https://www.petmd.com/blogs/thedailyvet/jcoates/2011/may/pregnant_the_real_risk_of_toxoplasmosis-11210

0 comments