Когато се касае за ваксини, по-малкото е повече

Могат ли ваксините да бъдат не само ненужни, но и вредни за здравето на вашия домашен любимец? Абсолютно.

Ние реваксинираме децата си, но в крайна сметка спираме, когато те влязат в пубертета. Но домашните си любимци ваксинираме през целия им живот.

Като станем възрастни хора, ние не атакува организма си с годишни ваксини и със сигурност не постъпваме така и с останалите членове на семейството ни. Защо тогава процедираме по този начин с нашите домашни любимци, независимо от техния имунен статус или възраст, когато здравият разум ни казва, че тези ваксини трябва да издържат по-дълго от една година?

В допълнение към горното – няма никакви корекции в дозата спрямо размера или възрастта на вашето животно. Един петкилограмов миниатюрен пинчер получава същата ваксина като огромен ротвайлер. Една 10-килограмова котка, живееща на закрито, получава същата ваксина като 400-килограмов лъв.

Всички тези ваксини пречат на имунната система на вашия домашен любимец.

Проучване на повече от 2000 котки и кучета в Обединеното кралство от Canine Health Concern показа, че има 1 на 10 риск от нежелани реакции след ваксините. Това противоречи на това, което производителите на ваксини докладват за нивата на нежеланите реакции, което е „по-малко от 15 при 100 000 ваксинирани животни” (0,015%).
Освен това нежеланите реакции при малките породи са 10 пъти по-високи от тези при големите породи, което предполага, че стандартните дози ваксини са твърде силни за по-малките животни.

Няколко смели ветеринарни лекари проправиха пътя за прекратяване на свръхваксинацията, но изследванията са оскъдни и опозицията е голяма, точно както при индустрията с ваксини за хора (и по подобни причини).

В тази статия ще разгледаме три основни точки:

1. Няма научни доказателства, че годишните ваксини са необходими и всъщност след като животните постигнат имунитет от първоначалните си ваксини, те изглежда имат имунитет, който продължава много години, често и за цял живот, без реваксинация.

2. Налице е нарастваща тревога, че свръхваксинирането изглежда причинява множество сериозни медицински проблеми, особено с имунната система, включително алергии, гърчове, анемия и рак.

3. Ваксините са много печеливша част от ветеринарните грижи - всъщност около тях се изграждат доста ветеринарни практики. Дългосрочните проучвания върху животинския имунитет изискват значителни разходи за пари, от типа пари, които имат само фармацевтичните компании, а те са много по-заинтересовани от продажбата на повече ваксини, отколкото оспорването на необходимостта от тях.

доктор, ветеринар, изследване, животни, ваксини,

Как се определят текущите списъци на ваксините

Настоящата препоръка на много ветеринарни лекари е кучетата да получават ваксини срещу бяс, парвовироза, атеровирус, аденовирус, параинфлуенца, лептоспироза, коронавирус, хепатит, лаймска болест (борелия), понякога се препоръчват на всеки 6 месеца.

Котките следва да получават ваксини срещу бяс, котешка левкемия (FeLV), панлевкопения (panluekopenia), ринотрахеит и калцивирус веднъж годишно - и в зависимост от риска - хламидия, котешки инфекциозен перитонит (FIP) и тения, могат да бъдат добавени към ежегодния списък ваксини.

Много ветеринарни лекари съветват и кученцата, и котенцата да получат своите „основни ваксини” на възраст 6 седмици, 8 седмици, 10 седмици, 12 седмици, 14 седмици и 16 седмици. След това получават реваксинация на 1-годишна възраст, а след това ежегодно.
Всички тези ваксини допринасят за огромно натоварване през живота на вашия домашен любимец.

Как се случиха тези препоръки за годишни ваксини?

Един от ветеринарните пионери, д-р У. Жан Додс, президент на неправителствената версия на Червения кръст, наречен Hemopet, съобщи, че препоръките за годишни ваксини са нищо повече от препоръки. Те не се основават на никакви научни доказателства.

Препоръките за ежегодна ваксинация бяха представени съвместно от Министерството на земеделието на САЩ и фармацевтичните компании преди повече от двадесет години. А ветеринарната медицина продължава да го прави по този начин, защото винаги е било така.

И това е добра сделка чисто финансово. Досега протестите срещу ежегодни ваксини са сравнително леки.

Сега USDA поставя годишната препоръка за ваксинация точно върху етикета на самия продукт.

Ваксините са източник на много пари за ветеринарите, a дори по-голям източник на пари за фармацевтичната индустрия.

пари, фармацефтична, индустрия, ветеринари, цени, ваксини, колко,
Без някаква движеща сила за промяна индустрията няма мотивация да промени най-доходоносната част от своята практика.

Много ветеринари се придържат към годишните графици за ваксинация поради икономическа зависимост от поддържането на „предпазлив" стандарт на грижи. Това важи особено за типичните практики на малки ветеринарни клиники (1-3 души, не специализирани).

Помислете за това.

Според оценка премахването на едногодишната ваксинация срещу бяс при кучетата и последващото посещение във ветеринарния кабинет ще намали средния доход на ветеринарния лекар от 87 000 на 25 000 долара. Това не включва котки и други ваксини.
Според Джеймс Шварц, автор на „Вярвайте ми, аз не съм ветеринарен лекар“, 63% от посещенията на кучета и 70% от посещенията на котки при ветеринар са за ваксинации.

Ясно е, че радикално променящата се схема за ваксиниране на кучета и котки ще доведе до огромна икономическа загуба за всяка ветеринарна практика, която е изградена около това.

Може би става така, че ваксините, за които плащате толкова, за да създадат още по-голям доход за ветеринарни лекари, тъй като нежеланите реакции и други медицински проблеми, причинени от ваксините, поддържат потока клиенти много добре.

Печалбите на ветеринарните лекари бледнеят в сравнение с печалбите на производителите на ваксини. Продажбите на ветеринарни ваксини възлизат на повече от 3,2 милиона долара през 2004 г. и са се увеличили със 7% годишно от 2000 г. насам.

Шест компании отчитат повече от 70% от световните продажби на ветеринарни ваксини. Пазарният лидер е Интервет, с продажби от почти 600 млн. долара през 2004 г.

САЩ имат далеч най-голям дял от националния пазар с приходи от 935 млн. долара, а Япония е на второ място с 236 млн. долара.

Медицински рискове надвишават ползите

През 1991 г. едно злополучно наблюдение накара много ветеринари да преосмислят протокола с ваксините.

Една лаборатория в Университета на Пенсилвания отбеляза връзка между обезпокоителното увеличение на саркомите (вид раков тумор) и ваксинациите при котки. Задължителните годишни ваксинации против бяс водят до възпалителна реакция под кожата, която по-късно се превръща в злокачествена.

Почти по същото време изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис потвърдиха, че ваксините от котешка левкемия също водят до саркоми, дори повече от ваксината срещу бяс.

Допълнителни проучвания доведоха до тревожна статистика: предизвиканите от ваксини саркоми се оценяват на 1 от 1000 котки, или до 22 000 нови случая на саркома годишно.

доктор, операция, ветеринари, саркома, ветеринар, животни, защо, автоимунни заболявания, домашни, любимци, ваксини, ваксина, болест

Не мина дълго време, преди ветеринарните специалисти да започнат да подозират, че ваксинацията е рисков фактор за други сериозни автоимунни заболявания. Ваксините провокират имунната система на животните да се обръща срещу собствените си тъкани, което води до потенциално фатални заболявания като автоимунна хемолитична анемия при кучета (AIHA).

Забавените реакции на ваксината също са причина за заболявания на щитовидната жлеза, алергии, артрит, тумори и припадъци при котки и кучета.
Тези констатации доведоха до статията от 1995 г. в списанието на Американската ветеринарна медицинска асоциация, което заключи: „Има малко научна документация, която подкрепя твърденията за ежегодното прилагане на повечето ваксини."

Тимерозал, живак и алуминий все още се допуска да бъдат влагани във ветеринарни ваксини. Така вашият домашен любимец е изложен на потенциални антигени, които биха могли да стимулират имунната система, но продължават цял ​​живот и причиняват хронични заболявания. Колкото по-малко от това, толкова по-добре.

За повече информация за Тимерозал, живак и алуминий, моля посетете сайта на Dr. Mercola’s site..

Дали нипсата на ваксина не е по-голяма опасност?

Прилагането на ваксина на вашето куче или котка, когато вече е имунизирано, не дава допълнителен имунитет и създава ненужен риск за вашето животно.

Доказателствата сочат, че както хората, така и кучетата и котките могат да бъдат ваксинирани с определени ваксини в началото на живота си и да бъдат защитени за цял живот. С изключение на бяс, основните ваксини вероятно траят поне седем години и не трябва да се дават по-често от веднъж на три години.

В едно проучване нивата на антитела на повече от 1400 здрави кучета от всички възрасти са били измервани за парвовироза и бяс. Почти всички кучета са имунизирани (95-98%), което предполага, че годишната реваксинация може да не е необходима.

Много от несъществените ваксини са бактериални ваксини, създадени за лечение на невирусни инфекции (например лаймска болест и хламидия) и може да имат по-кратка продължителност; около една година. Но не всички животни са изложени на риск от заразяване с тези болести и ваксините са доказали, че са значително по-реактивни към имунната система, така че оценката на риска спрямо ползата е много важна, преди да се вземе решение.

Изследователите казват, че не е имало увеличение на заболеваемостта сред кучета, които са преминали на ваксини на всеки три години. Има достатъчно доказателства, че опасностите от постоянните ваксинации са реални.

Проучване, публикувано от Purdue през 2005 г., установи връзка между реакциите от ваксините при кучета спрямо възраст, размер и брой на ваксините. Проучването установи:
  • По-малките кучета са по-податливи на негативни реакции от ваксини от по-големите кучета.
  • Рискът от реакции се увеличава с 27% за всяка допълнителна ваксина, която се прави при посещение във ветеринарен кабинет при кучета под 10 килограма, и с 12% при кучета над 10 килограма.
  • Рискът се увеличава при кучета до 2 години, след което намалява с възрастта
  • Рискът се е увеличил при бременни кучета.
Също както при хората, кучетата и котките се нуждаят от защитата на ваксината, защото не ядат оптимално и качествено. Колкото по-пълноценно е храненето на вашия домашен любимец, толкова по-здрава ще бъде имунната му система и по-добре ще отблъсква патогените

.

Препоръки за ваксини

Посещенията при ветеринарни лекари за профилактични прегледи са важни поради други причини, различни от ваксините, като например проверка за дирофилариоза и тумори, както и оценка на общия здравен статус. Препоръчвам да насрочвате тези прегледи на всеки шест месеца, въпреки че не препоръчвам ежегодни ваксини.

Ваксините против бяс се изискват от закона. Има одобрени 1-годишни и 3-годишни ваксини против бяс. Те са един и същ продукт. Моля, попитайте за 3-годишната ваксина, ако решите да ваксинирате вашия домашен любимец срещу бяс. Също така ви препоръчвам да помислите за намиране на холистичен ветеринарен лекар, който ще ви осигури детоксикация с хомеопатично средства след ваксина против бяс, наречено Lyssin.

Попитайте за титър тест: това е начинът, по който можете да определите дали вашият домашен любимец има адекватна имунологична защита от предварително прилаганите ваксини (кученца или коте). Нивата на антителата могат да бъдат измерени чрез изтегляне на кръв, вместо реваксинация. Типът титър, който най-добре оценява реакцията на имунната система към ваксините, се нарича IFA, или непряко имунофлуоресцентно антитяло.

Обсъдете с вашия ветеринарен лекар рисковете, сравнени с ползите от болестите, за които възнамерявате да ваксинирате, преди автоматично да приемете, че са необходими допълнителни ваксини.

Не трябва да се ваксинира всяка година, особено ако домашните любимци никога не излизат навън или нямат достъп до други животни (които потенциално могат да ги изложат на инфекциозни болести). Считам, че свръхваксинирането е една от основните причини за влошаването на общото здраве на нашите котки.

Не ваксинирайте вашия домашен любимец, ако е имал сериозна животозастрашаваща реакция от ваксина.

Не толерирайте ветеринарни лекари, които изискват вашето животно да се ваксинира повече от необходимото.

Решението на някои ветеринари да излязат с истината за ваксините за домашни любимци е положителна стъпка към промяната на нашата система за здравеопазване на животните. Ветеринарните ваксини са още един нещастен пример за корпоративната алчност, която прониква във фармацевтичната индустрия.


Превод: Александра Димитрова за Подай лапа!
Редакция: Светослава Валентинова
Стилистика: Лиса Антонова

1 comments

  1. Супер тенденциозна статия без никакви научни доказателства!
    "Също както при хората, кучетата и котките се нуждаят от защитата на ваксината, защото не ядат оптимално и качествено."
    Това е пълна глупост!
    "Също така ви препоръчвам да помислите за намиране на холистичен ветеринарен лекар, който ще ви осигури детоксикация с хомеопатично средства след ваксина против бяс, наречено Lyssin."
    А това е показателно за липсата на научни познания у автора. Хомеопатията доказано не работи - нито при хора, нито при животни!

    Ако темата ви вълнува - има доста научни изследвания, които показват, че антителата при някои ваксини намаляват силно след 9-18 месеца. И да, това не се отнася за всички болести, но повечето ваксини са многовалентни. Алтенативата всяка година да подлагаш животното на кръвен тест и изследвания на антигените за всяка болест, не е особено щадяща за животното и определено не е по-евтина!

    Моля не публикувайте подвеждащи материали!

    ОтговорИзтриване